include projekt
Sophia Caspár och Louise Olofsson läser båda på civilingenjörsprogrammet i datateknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Satsning för fler tjejer på civilingenjörs-utbildningar

Publicerad: 26 mars 2015

Fler tjejer ska börja läsa datateknik och teknisk fysik och elektroteknik. Och de tjejer som påbörjat utbildningarna ska stanna kvar. Projektet Include syftar till att fler tjejer ska välja utbildningar som av tradition mest valts av killar.

– Det är en strategisk satsning från Institutionen för system- och rymdteknik. I år kör vi en pilotvariant, men målet är långsiktigt, säger Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem.

Satsningen har alltså två huvudspår. Dels handlar det om att rekrytera nya tjejer till civilingenjörsutbildningarna i datateknik och teknisk fysik och elektroteknik och högskoleingenjörsutbildningen i datateknik. Dels gäller det att få de tjejer som redan påbörjat utbildningarna, att stanna kvar. Det senare görs bland annat genom att tjejer från olika årskurser får möjlighet att träffas på olika aktiviteter, aktiviteter som de själva efterfrågat.

Samhörighet och mentorer

– Vi ska bland annat anordna inspirationsträffar då vi får möta alumner och försöka skapa någon form av mentorskapsprogram, säger Sophia Caspár som går tredje året på civilingenjörsprogrammet i datateknik.

– Eftersom vi är så få tjejer är det viktigt att få känna samhörighet. Vi kan dela erfarenheter och pusha varandra.

Louise Olofsson, även hon tredjeårsstudent på civilingenjörsprogrammet i datateknik, håller med:

– Sammanhållningen är viktig. Och att du som tjej kan identifiera dig med förebilder.

Varför valde du själv att läsa datateknik?

– Min pappa har pluggat datateknik och det var han som fick mig intresserad. Jag gick en programmeringskurs på gymnasiet och tyckte det var kul. Men du behöver absolut inte ha några förkunskaper i programmering för att gå datateknikprogrammet – det kan vara bra att veta, säger Louise Olofsson.

Bjuds till Luleå

En första aktivitet som riktar sig till potentiella nya studenter, kommer äga rum i början av maj. Då bjuds samtliga tjejer som sökt till de tre utpekade utbildningarna vid Luleå tekniska universitet, till Luleå för ett tvådagarsevent. Eventet inbegriper allt från rundvandring på campus till minikurser och ett studiebesök i Facebooks serverhallar.

Enligt Peter Parnes kommer många av de arbetstillfällen som finns idag, vara ersatta med datorer redan inom en tioårsperiod.

– Jag är dessutom övertygad om att vi får bättre produkter om båda könen finns representerade när de designas, säger Peter Parnes.

– Data- och IT-branschen skriker efter programmerare och det är jätteviktigt att få könsbalans i yrkeskåren.

Vad är det roligaste med datateknik?

– Att det är ett ämnesområde som utvecklas hela tiden. Och att sitta och koda och slutligen hitta felet, den känslan är bra! avslutar Sophia Caspár.

Peter Parnes

Peter Parnes, Professor

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik