Anabola steroider
En liten dos anabola steroider skulle kunna vara bra för äldre Foto:iStock

Steroider kan höja livskraften hos seniorer

Publicerad: 6 februari 2015

Äldre personer som får en liten dos av anabola steroider kan bli piggare, få bättre rörelseförmåga och därmed minska risken fallolyckor. Det anser Anders Eriksson, lektor i anatomi vid Luleå tekniska universitet, som forskat om anabola steroider och muskelcellernas uppbyggnad. Nu vill han göra en läkemedelsprövning på anabola steroider.

– Det är aldrig tidigare gjort en läkemedelsprövning på anabola steroider och med våra erfarenheter och kunskaper anser vi att det är värt att undersökas, säger Anders Eriksson.

Minskar antal fallolyckor

För äldre personer ökar fallrisken väsentligt eftersom muskulaturen blir svagare och långsammare. Förra året tvingades 101 000 äldre svenskar uppsöka sjukhus i samband med fallolyckor. Anders Eriksson anser att om testosteron eller anabola steroider kan minska antalet med fem procent så har samhället tjänat miljarder kronor och samtidigt höjt livskvaliteten för många seniorer. Testosteron är kroppens naturliga hormon och anabola steroider är konstgjort testosteron.

Anders Eriksson har tävlat i landslaget i styrkelyft på 1990-talet. Då visste han att han tävlade mot personer som använde anabola steroider, något som han tyckte var orättvist. Efter sin idrottskarriär fick han möjlighet att forska om anabola steroider och hur det påverkade muskelmassan.

Testosteron i små doser

Enligt egen och andras forskning i ämnet anser Anders Eriksson att det skulle vara fullt möjligt att använda testosteron eller anabola steroider för att höja livskvaliteten och minska fallolyckor hos äldre personer. Vid högre ålder sänks nivån av testosteron och kroppen hänger inte riktigt med. Med små doser anabola steroider höjs testosteronet till samma nivå som hos yngre män och i samverkan med träning skulle det kunna bidra till att livskvaliteten ökar och fallrisken minskar. Enligt Anders Eriksson skulle testosteron även kunna användas hos yngre personer inom rehabilitering av vissa sjukdomar och skador. Det finns även steroider med låg androgyn effekt som ett alternativ till kvinnor.

– Självklart finns det biverkningar, liksom det finns i andra preparat, men det finns indikationer på att det är vid höga doser som negativa biverkningar hittats.

Anabola steroider som läkemedel

Anders Eriksson har tillsammans med Yelverton Tegner, läkare och professor i hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet, skrivit ett antal artiklar om anabola steroiders påverkan på muskler. Framöver finns tankar på att i samarbete med Norrlands universitetssjukhus göra en läkemedelsprövning för att undersöka om anabola steroider kan användas för att höja livskvaliteten och minska fallolyckor hos äldre personer.
– Kvinnor får östrogen efter klimakteriet för att minska benskörheten. Jag tycker inte att det vore konstigt att ge testosteron för att höja livskvaliteten hos äldre.  Det är ingen som vågar ta i ämnet eftersom i Sverige förknippas anabola steroider med doping och biverkningar.

Fakta:

Anabola androgena steroider är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De fungerar på två sätt. Dels bygger de upp muskler och andra vävnader i kroppen, dels ger de manlig könsmognad och sänker produktionen av testosteron i testiklarna. Källa: 1177 Vårdguiden.

Kontakt

Anders Eriksson

Anders Eriksson, Universitetslektor

Telefon: 0920-493851
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsovetenskap

Anders Eriksson mobil: 070 55 25 391

I media: