Storslam i tävling om ljusdesign

Publicerad: 5 februari 2015

Med tre av fem priser i handen så tog studenterna från Luleå tekniska universitet hem film- och ljusdesigntävlingen ”Chasing Light” på skidortsanläggningen Dundret.

- Det var väldigt inspirerande att få jobba med ljus. Det ger mycket inspiration för mig gällande ljussättning till mina studier i teknisk design, säger Carl Hansols.

Studenterna Carl Hansols, Stefan Lindstedt, Hampus Wargsjö och Jesper Westman tävlade tillsammans i Dundrets filmtävling Chasing Light. Laget som kallar sig LTU Trick Engineers vann priserna Bästa Ljus, Peoples Choice och Creative Wonder för sin produktion.

- Vi hade tre dagar på oss att skapa filmen. Vi utformade ett koncept som handlade om en skidåkare som jagar och fångar ”ljuset” som sedan lyser upp hela Dundret, säger Carl Hansols.

Inspirationen till årets upplaga av Chasing Light-tävlingen växte fram under coachsamtalen med ljusdesignern Kai Piippo i utvecklingsprogrammet Belysa Swedish Lapland som LTU Business AB gav hösten 2014. Resultatet blev en spin på Dundrets befintliga tävling Chasing Light – där ljussättning i år fick en helt egen priskategori.

- Kvällsscenerna är svårare då det krävs mycket ljus för att skapa en skön atmosfär. Vi fick till det i slutändan, speciellt i motljusscenen som filmades i rött ljus. Det var nog det tänket som gjorde att vi vann ljuskategorin, säger student och tävlingsdeltagaren Stefan Lindstedt.

Tävlingen Chasing Light är en speciell helg i januari då ljusdesigners, studenter och skidåkare samlas för att experimentera med att ljussätta berget.

- Belysa Swedish Lapland gav inspiration till många unika idéer. Tillsammans med ljusdesignern Kai Piippo utvecklade vi koncept ytterliga som gav liv till snön och berget på helt nya sätt, säger Tommy Niva, vd för Dundret.

Se videon här

Källa: Youtube