Robert Larsson, VD för Valutec och alumn vid Luleå tekniska universitet.

”Vägen till framgång är omvägen”

Publicerad: 10 februari 2015

Robert Larsson är VD på Valutec i Skellefteå som tillverkar virkestorkar. 1997 tog han en civilingenjörsexamen i maskinteknik vid Luleå tekniska univeristet, med en tvåårig inriktning mot trä, vilket motsvaras av nuvarande Masterutbildningen i träteknik.

Hur upplevde du utbildningen?

– Den motsvarade mitt intresse för trä och gav mig goda möjligheter till jobb.

Vilken nytta har du haft av utbildningen?

– Det var en bra grundutbildning även om man trots allt lär sig mest av arbetslivet. Men jag har fortfarande nytta av vissa av de kurser jag läste i mitt dagliga arbete.

Vad arbetar du med nu?

– Jag arbetar som VD för Valutec Group som tillverkar virkestorkar till sågverksindustrin. Valutec har vuxit till Europas största tillverkare av virkestorkar med bolag i Sverige, Finland och Ryssland.

Beskriv en bra dag på jobbet för dig

– När mina medarbetare trivs och vi har bra samarbeten med våra kunder. Nya affärer är förstås också en härlig krydda i tillvaron.

Vad är roligast med ditt arbete?

– Förutom mitt jobb som VD så jobbar jag också en hel del med försäljning vilket är både intressant och trevligt. Mitt intresse för utvecklig och torkningsprocessen gör att jag gärna deltar i sådana frågor också, i den mån jag hinner. Men allra roligast är nog gemenskapen med mina medarbetare. Vi har roligt på jobbet helt enkelt.

Har du något tips att ge till studenter på masterutbildningen i trä?

– Vägen till framgång är omvägen. Om något inte fungerar, prova på nytt och ge inte upp.

Hur ser du på framtiden för din bransch?

– Träbranschen har stora möjligheter, inte minst med tanke på materialets egenskaper såsom förnybart, klimatsmart, lätt, starkt osv. Branschen har ett stort behov av utbildad arbetskraft och den som riktar in sig mot trä, har sannolikt lätt att hitta intressant sysselsättning efter utbildningen.