Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Att börja forska är det bästa beslut jag tagit”

Publicerad: 25 maj 2015

Mattias Vesterlund är doktorand vid forskningsämnet Energiteknik på Luleå tekniska universitet. Hans forskning är en del av Kiruna stadsflytt där han tittar på hur stadens fjärrvärmenät ser ut idag och hur det bör byggas på ett smart sätt för att förse den nya staden med värme.

Vilken nytta tror du din forskning kan leda till?

– När det gäller utformning av fjärrvärmesystem med ett komplext ledningsnätverk finns ingen tidigare forskning. En del av min forskning utgör grundstenar för att skapa modeller för detta. Modellerna är grafiska, bestående av fyra olika block, vilket medför att det är lätt att göra ändringar och se hur dessa ändringar påverkar fjärrvärmenätet. I slutändan hoppas jag att små och medelstora energibolag och konsultbolag använder min forskning för att göra nätverksstudier.

Vad har du för utbildning och yrkeserfarenheter sedan tidigare?

– På gymnasiet läste jag el-programmet i Piteå och jobbade sedan tre år som elektriker på ABB Contracting i Luleå. 2007 blev jag färdig civilingenjör i Energisystem vid Uppsala universitet. Jag gjorde mitt examensarbete på ett konsultbolag i Luleå och i samband med det blev jag anställd där. Tre år senare började jag som doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Hur är det att forska, vad är svårast och vad är roligast?

– Att börja forska är det bästa beslut jag tagit, att få göra och studera saker som ingen har gjort förut. Att jobba som doktorand är mer varierat än vad jag trodde och det är utvecklande att kunna kombinera forskning och undervisning. Det som är det absolut roligaste är att få vara nyfiken, och att få förmånen att arbeta med studentprojekt och studenter som är lika nyfikna. Det svåraste är att inte jobba för mycket när man har spännande och roliga projekt.

Till en som funderar på att arbeta som doktorand efter sina universitetsstudier, vad har du för råd att ge?

– Om du blir erbjuden en doktorandtjänst med ett projekt du tycker verkar intressant, tveka inte! Ta även möjligheten att undervisa, man utvecklas oerhört mycket som person. Går man in med en ödmjuk och tacksam inställning och tar tillvara på de möjligheter som universitet erbjuder kommer tiden som doktorand vara något trevligt att se tillbaka på.

Vesterlund, Mattias - Adjungerad universitetslektor

Organisation: Energiteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik