Energisk HET-dag

Publicerad: 12 december 2014

Civilingenjörsprogrammet hållbar energiteknik hade sin årliga HET-dag med inspirerande presentationer från såväl studenter som företagsrepresentanter.

Den årligt återkommande HET-dagen hade ett fullspäckat program med energi och hållbarhet i fokus. Under förmiddagen presenterade studenterna sina arbeten i energiteknisk huvudkurs som handlade om lösningar på verkliga problem i industrin. En av grupperna testade en annorlunda variant genom att fejka en miserabel inledning av sin presentation. Minnesvärt, men frågan är om examinatorn uppskattade upplägget.

Dekan Ylva Fältholm inledde eftermiddagspasset med att berätta att hon var en av de som beslutade om att starta civilingenjör hållbar energiteknik. Sedan framhöll hon hur viktig utbildningen är, och gjorde en koppling till universitetets vision om att utveckla ett hållbart samhälle. Hon nämnde också möjligheten att fortsätta som doktorand, en karriärväg hon själv valde.

HET-dagen gästades även av representanter från flertalet företag, däribland den färska alumnen Tommy Roos från Sweco. Han berättade om hur han gick tillväga för att hitta arbete, och att han faktiskt hade tre jobberbjudanden att välja på. På frågan om hur företagen ser på den relativt nya utbildningen hållbar energiteknik så svarade Tommy att företagen behöver deras kompetens, men att studenterna, när de kommer i kontakt med potentiella arbetsgivare, kanske får vara lite av pionjärer.

– Största skillnaderna med att arbeta jämfört med att läsa på universitetet är att det nu är längre dagar och inte lika ”socialt” som när jag läste. Ta chansen att bygga ert nätverk redan nu. En fördel med att arbeta är att man kan ta ledigt på kvällar och helger, och sen kommer man inte ifrån att lön är trevligt, riktigt trevligt, säger Tommy Roos.

Även Swerea Mefos, LKAB, ETC, SSAB och Luleå Energi presenterade sina verksamheter och möjligheter till jobb och exjobb. HET-dagen avslutades med middag och spex på STUK.