Gemensam workshop med HVI-GasTech

Publicerad: 21 mars 2016

Under mars 2016 anordnade SFC och LTU Green Fuels en gemensam workshop tillsammans med HVI-GasTech, den tyska motsvarigheten till SFC.

– Workshopen var väldigt lyckad. Vi har många gemensamma forskningsintressen i Sverige och Tyskland. Vi kunde lätt se det från våra presentationen och diskussioner. Det är trevligt att se hur många nya och gamla kontakter som skapades genom workshopen, säger Kentaro Umeki, biträdande professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

Samarbetet med HVI-GasTech började förra året på initiativ av Thomas Kolb, Karlsruhe Institute of Technology, och Rikard Gebart, Luleå tekniska universitet.

– Vi besökte dem förra året, och det var deras tur att besöka oss. Våra tyska gäster uppskattade konferensen och det exotiska klimatet. De körde snöskoter och fick till och med se norrsken, säger Kentaro Umeki.

– De två workshops vi haft fungerar som en matchmaking bland forskare i de tyska och svenska konsortierna. Vi har lärt känna varandra, och nu planerar vi att utöka våra samarbeten i verkliga gemensamma forskningsaktiviteter. Vi kan lära oss så mycket av varandra eftersom vi har kompletterande kompetenser.

Fem huvudområden diskuterades under workshopen:

1. Diagnostics

2. Fuel characterization/kinetics

3. Fuel processing and conversion and feeding

4. Ash transformation and refractory material

5. Modeling and simulation

I workshopen hade man även en posterpresentation, ett besök på ECO-LAB vid forskningsämnet experimentell mekanik och en resa till Piteå med besök på LTU Green Fuels och SP-ETC.