HET-dagen hade premiär

Publicerad: 19 december 2013

Till våren tar den första kullen med studenter på Civilingenjörsprogrammet Hållbar energiteknik examen. I samband med deras slutpresentationer på Energiteknisk huvudkurs så anordnades en heldag i programmets tecken.

HET-dagen på LTU var välbesökt och uppskattad bland de studenter, lärare och företagsrepresentanter som kom för att delta i aktiviteter och intressanta föreläsningar inom det viktiga teknikområdet hållbar energiteknik. Dagen började med att studenter som läser sista året på Civilingenjör Hållbar energiteknik redovisade sina skarpa projekt i Energiteknisk huvudkurs. Efter lunch hölls en rad intressanta föreläsningar och först ut var LTU:s rektor Johan Sterte som pratade om hur viktig utbildningen är och det prekära läget för miljön.

– Det ser ljust ut för er som läser Hållbar energiteknik. Det finns hopp för Sverige, men det globala läget är mer bekymmersamt, säger Johan Sterte, rektor vid LTU.

Sedan var det dags för den så kallade ”för-kullen” i form av HET-alumnerna Jenny Nordström (Rejlers ingenjörer) och Niklas Ljungkvist (BDX) som berättade om sina intryck efter ett år i arbetslivet.

– Något som är bra med utbildningen är att det alltid finns en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. För att företagen ska satsa på hållbara energilösningar så krävs det att det finns ekonomi i det. I det avseendet påminner HET om I-programmet, säger Niklas Ljungkvist.

Flertalet företag, däribland LKAB, Skellefteå kraft, SSAB och Vattenfall, berättade om sina verksamheter och behov av duktiga ingenjörer. Alla var överens om att det finns ett stort behov av kompetens inom Hållbar energiteknik. Professorerna Marcus Öhman (värd för HET-dagen) och Staffan Lundström pratade också om universitetets behov av duktiga lärare och forskare.

Lars Westerlund, utbildningsledare för Civilingenjör Hållbar energiteknik var mycket nöjd med arrangemanget.

– Studenterna har varit jätteduktiga och visat ett fantastiskt engagemang, jag är otroligt nöjd med dagen! Jag hoppas verkligen vi kan göra HET-dagen till ett årligt återkommande event.

HET-dagen avslutades med mingel och middag på STUK.