Erik Elfgren
Universitetslektor Erik Elfgren, vald till LTU:s bästa lärare 2013 av Teknologkåren.

Humor viktigt för årets bästa lärare

Publicerad: 19 november 2013

Erik Elfgren, lärare i fysik och energiteknik vid LTU, fick Teknologkårens pris som bästa lärare 2013. Eriks undervisning präglas av stort engagemang och humor, samtidigt som han ger studenterna detaljerad feedback efter tentamen.

Universitetslektor Erik Elfgren har undervisat på LTU sedan 2002, då han började som doktorand. Erik undervisar i fysik och energiteknik i årskurserna 1, 2, 4 och 5. Han är förstås väldig glad över utmärkelsen från teknologstudenterna.

– Det är väldigt glädjande och uppmuntrande att bli uppskattad av studenternas på ett så konkret sätt, säger Erik Elfgren.

Vad är det bästa med att arbeta som lärare?

– Studenterna! När jag ser hur det lyser i ögonen på dem av förståelse och att se hur de utvecklas från årskurs 1 till årskurs 5. Då känns det verkligen att vi ger studenterna en god utbildning,

Hur tycker du en bra lärare ska vara?

– Kunnig, engagerad, entusiastisk och rolig.

Har du haft någon lärare som inspirerat dig?

– Flera, fast på olika sätt. Någon har visat pedagogiska grepp, en annan humor, en tredje god struktur osv. Jag har plockat lite varstans.

I motiveringen nämns din humor, är det något du medvetet använder dig av?

– Absolut! Det som får en att skratta blir också minnesvärt. Tokiga (men relevanta) exempel eller demonstrationer är lättare att komma ihåg. Dessutom gör de undervisningen mer lättsam och höjer energin i klassrummet, säger Erik Elfgren.

Eriks tre bästa tips för att göra undervisningen bättre:

1. Försök hitta på annorlunda, speciella och uppseendeväckande exempel.

2. Var aktiv, jag demonstrerar gärna fenomen med hjälp av min kropp, och låter studenterna vara aktiva genom att fundera, diskutera och agera.

3. Från början var jag skeptisk till "den nya pedagogiken", men jag har börjat inse nyttan av målfokuserad undervisning och examination.

Teknologkårens motivering:

Universitetslektor Erik Elfgren visar ett enormt engagemang i sin undervisning. Framför allt besitter Erik en förmåga att inspirera studenter till att fånga ett intresse för fysik – ett intresse som växer hos studenterna med varje föreläsning. Erik undervisar med både humor och glädje. Den hängivenhet och det intresse Erik bidrar till i sin undervisning leder till djup och god förståelse.

Som examinator avrundar Erik även kursen utöver en vanlig lärarinsats. Arbetet med genomarbetade lösningsförslag till tentamen påvisar Eriks medvetenhet om att inlärning inte endast lever i föreläsningarna utan även efter kursslut.