Kungen
Kungen tillsammans med studenterna bakom Baldosprojektet.

Kunglig glans över Luleå tekniska universitet

Publicerad: 19 augusti 2013

Kungen firar 40 år på Sveriges tron genom att resa genom hela landet och besöka samtliga län. När det var Norrbottens tur låg Luleå tekniska universitet på kungaparets önskelista.

Rektor Johan Sterte och Rikard Gebart, professor i energivetenskap, var värdar för besöket och enligt kungaparets önskemål hölls en kort föreläsning om forskning kring framställningen av förnybara bränslen från biprodukter i massaindustrin. Såväl Kungen som Drottningen visade stort intresse och ställde frågor till Rikard Gebart som fick möjlighet att berätta mer om hur bränslet nu provas i tunga lastbilsekipage.

Efter föreläsningen fick kungaparet se en sådan lastbil och också träffa timmerbilschauffören Yngve Holm som avslappnat berättade om hur avgaserna från hans timmerbil är nästintill genomskinliga. Kungen erbjöd skämtsamt sin näsduk för att torka ur avgasröret och fick spontana skratt från publiken.

Utanför föreläsningssalen fanns även studenterna bakom experimentbilen Baldos, redo att berätta om dess bränslesnåla teknik. Speciellt Drottningen intresserade sig för den illgröna bilen och bad studenterna berätta mer om hur de arbetat med projektet.

Efter besöket på Luleå tekniska universitet bar det vidare till stadsparken inne i centrala Luleå för kungaparet och deras följe.