norrsken
Norrsken på Luleå tekniska universitet Foto: Adrian Mellgren, student Hållbar energiteknik Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Norrsken mitt på Luleå tekniska universitet

Publicerad: 24 augusti 2016

Efter bara en vecka som ny student vid Luleå tekniska universitet fick Adrian Mellgren och hans kompisar uppleva magiskt norrsken. Norrskenet rörde sig snabbt och lyste upp himlen på studenternas välkomstfest.

– Det var mäktigt, häftigt att se. Det var som en grön skugga som svävade över himlen. Det rörde sig snabbt och ryckigt som ett grönt sandmonster, säger Adrian Mellgren, student på civilingenjörsutbildningen Hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

För en vecka sedan packade han sin väska och åkte upp från Göteborg för studier vid Luleå tekniska universitet. I första hand är det utbildningen som lockar men även läget i norr.

Adrian Mellgren

– När jag har varit ute och rest och folk har hört att jag kommer från Sverige har de genast börjat referera till våra kalla vintrar, så jag ville komma hit och få uppleva den här delen av Sverige, som verkligen har riktiga vintrar, säger  Adrian Mellgren.

Norrskenet på studenternas invigningsfest blev en mycket bra början på vistelsen i norra Sverige.

– Det var jättestort, jag blev upprymd och glad, fick en sådan energikick av att se det. Det var väldigt häftigt.

Norrsken synligt efter sommaren

Javier Martin-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, internationellt erkänd för sin forskning om vatten på Mars, har bland annat även studerat fenomenet norrsken under många år. Norrsken börjar synas när arktiska sommaren slutar och solljuset är mer dämpat. Norrsken är möjligt att se under hela vintern.

Magisk palett

– Men utöver det rent vetenskapliga, är norrsken en show vars skönhet och mysterium fortfarande fascinerar mig och som förmodligen fascinerade och kanske till och med skrämde de första människorna som såg det. Jag har alltid sagt till folk att de ska komma till polcirkeln för att se norrskenet med egna ögon, för bilder och videoklipp kan aldrig uttrycka vad du känner när du själv ser norrskenet sväva i skyn.

Han berättar att anledningen till att norrsken är synligt främst på höga breddgrader, som vid norra polcirkeln har att göra med hur jordens magnetfält agerar och interagerar med solen. I går var det en geomagnetisk storm som utlöste det magnifika norrskenet och som han beskriver det, blandade skymningsblått med sprakande norrskensgrönt.

– Det är en palett av sällsynt skönhet, som du bara kan se den här tiden på året, säger Javier Martin -Torres.