Ingvar Landälv
Ingvar Landälv, senior projektledare vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Pristagare som jobbar för en grön omställning

Det är möjligt att i stor skala tillverka biodrivmedel för att ersätta fossila bränslen. Det säger Ingvar Landälv, senior projektledare vid Luleå tekniska universitet, som nu prisas för sitt engagemang inom bioenergi.

Gas Technology Institute (GTI) tilldelar priset Don Klass Award till Ingvar Landälv för hans innovationer och ledarskap inom området termokemisk biomassaomvandling. GTI är en globalt ledande organisation när det gäller forskning, utveckling och utbildning inom naturgas och energi.

– Det känns omtumlande och överraskande att få priset. Det har fått mig att reflektera över hur jag svarar upp till juryns motivering, säger Ingvar Landälv, som bland annat är ordförande för EU:s biodrivmedelsplattform European Technology and Innovation Platform – Bioenergy.

Förnybara drivmedel med hjälp av förgasning

Ingvar Landälv har över 40 års erfarenhet av förgasningsbaserade teknologier. Fram till december 2012 var han teknisk direktör för företaget Chemrec. Företagets pilotanläggning i Piteå överläts i början av 2013 till LTU Holding och man bildade bolaget LTU Green Fuels som fortsatte att driva anläggningen för förgasning av svartlut och andra förnybara råvaror till syntetgas, och vidare omvandling till gröna bränslen. Ingvar Landälv blev då anställd vid LTU och arbetade i projektet LTU Biosyngas Center som var kopplat till LTU Green Fuels och avslutades i maj 2016. Då lades anläggningen i malpåse i avvaktan på eventuell framtida drift.

– Jag har varit aktiv inom området biodrivmedel i många år och det har lett mig till ett engagemang på EU-nivå. Förutom ordförandeskapet för EU:s biodrivmedelsplattform har jag deltagit i projekt som sammanfattar teknikstatus och produktionskostnad för olika typer av biodrivmedel, säger Ingvar Landälv och fortsätter:

– Den kunskap jag fick med mig från mina första 20 år i processindustrin, då det handlade om förädling av fossila råvaror, har jag försökt applicera på förnybara råvaror som svartlut och pyrolysolja. Jag ser förgasningstekniken som en central process i arbetet att ersätta fossila drivmedel och kemikalier med förnybara. Därför arbetar jag för att etablera förutsättningar för denna typ av teknikskifte, bland annat på EU-nivå, säger Ingvar Landälv.

Långsiktiga spelregler krävs

Utifrån sin erfarenhet och position tycker Ingvar Landälv att han har skaffat sig en bra överblick over teknikläget. Han anser att flera tekniker inom förgasningsområdet, liksom inom vissa andra produktionstekniker, är redo för demonstration i kommersiell skala om politiker ger rätt förutsättningar.

– Det krävs långsiktiga spelregler som på ett konkret sätt värderar förnybar produktion med låga utsläpp av växthusgaser. Detta saknas även om det pågår positiva diskussioner i Sverige. Utan långsiktiga incitament kommer inte en grön omställning till stånd. Dessutom – om vi inte agerar inom kort så är risken stor att gjorda landvinningar inom teknikutvecklingen går till spillo. Det gäller både på nationell nivå och EU-nivå, anser Ingvar Landälv.

Landälv, Ingvar - Projektledare, Senior projektledare

Organisation: Energiteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492050