SFC_programkonferens_2015_1
Åhörare på SFC:s programkonferens 2015.

SFC:s programkonferens 2015

Publicerad: 6 februari 2015

2015 års programkonferens för Svenskt Förgasningscentrum (SFC) hölls den 2-4 februari i Kulturens Hus i Luleå. Konferensen bjöd på många intressanta presentationer och diskussioner inom området förgasning.

Svenskt Förgasningscentrums föreståndare Joakim Lundgren hälsade alla välkommna till den årliga programkonferensen, som gick av stapeln på Kulturens Hus i Luleå. Konferensen inleddes med en keynote-presentation av Professor Tomas B Johansson vid Internationella miljöinstitutet i Lund och en av Sveriges främsta energiexperter. Presentationen handlade om den utredning som Tomas B Johansson lett under namnet Fossilfri fordonstrafik (FFF) som innehåller förslag till hur Sverige ska kunna bli oberoende av fossila bränslen till 2030. Förgasning av biomassa för drivmedelsproduktion förväntas få en betydande roll i detta.

Den andra keynote-presentationen hölls av Ingemar Gunnarsson och Anton Larsson vid Göteborg Energi samt Chalmers som berättade om framgången vid förgasningsanläggningen GoBiGas, som nu är i drift och leverar biometan till naturgasnätet.

Vid konferensen presenterades den förgasningsforskning som pågår inom ramen för SFC, däribland presenationer av de tre nodledarna Klas Envall, KTH, Henrik Thunman, Chalmers och Kentaro Umeki, Luleå tekniska universitet.

Joakim Lundgren

Lundgren, Joakim - Professor

Organisation: Energiteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Rum: E134 - Luleå»