Hoppa till innehållet
Denise Danielsson
Denise Danielsson. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Njut av åkturen"

Publicerad: 23 januari 2017

Denise Danielsson har studerat engelska vid Luleå tekniska universitet i två år. Hon är för närvarande i färd med avsluta sina kurser, och snart kommer hon att börja skriva sitt avslutande examensarbete. Hon bestämde sig för att studera vid universitetet eftersom hon ville leva i den norra delen av Sverige och LTU kunde erbjuda intressanta kurser. Hon började studerade Engelska A för att det hade varit ett av hennes favoritämnen i gymnasiet, men fann kurserna så givande hon ville fortsätta studera det.

– Jag har verkligen tyckt om att studera engelska vid Luleå tekniska universitet. På många sätt var det som trodde. Jag förväntade mig, till exempel, att vi skulle läsa en hel del engelsk litteratur, och det har vi gjort. Vi har studerat litteratur från många olika engelskspråkiga länder som är skrivna på olika varieteter av engelska. Jag gillar verkligen att vi har kommit i kontakt med så många olika "engelskor" och engelskspråkiga upplevelser. Det har breddat mitt perspektiv på engelskstudier, vilket jag tror jag behövde.

Vilken aspekt av engelska studier intresserar dig mest?

– Jag skulle säga att lingvistiken är det som intresserat mig mest. Det har varit fascinerande att lära mig mer om hur språket faktiskt fungerar och hur människor använder språket. Språket är en grundläggande del av mänsklig kultur och det är verkligen givande att få en inblick i hur språket verkar i samhället och i våra liv. Ett avsnitt i engelska C fokuserar på kognitiv lingvistik och det var "mind-blowing" på många sätt. Jag tror att ordet jag använde mest under våra seminarier var "cool" eftersom det verkligen var så häftigt att lära sig hur språket fungerar kognitivt (eller kan fungera, skulle jag säga, det finns flera teorier naturligtvis).

Gillar att bo i norr

När hon inte studerar, tycker Denise om att läsa, cykla, sticka och umgås med sina vänner. Hon gillar atmosfären på campus, särskilt alla vänliga människor, de nyrenoverade studieytorna och den hjälpsamma personalen i universitetsbiblioteket. Mest av allt gillar Denise att bo i norra Sverige.

– Jag tycker verkligen om att bo i Luleå. Varje årstid är otroligt vacker. Vi har de vackraste vintrarna med mycket snö och kyla, friska morgnar och, naturligtvis, den välkända midnattssolen på sommaren. Luleå är en trevlig stad med en mängd olika saker att erbjuda när det gäller mat, kultur och sådant. Jag gillar storleken på staden också. Den är varken för stor eller för liten. I det stora hela är Luleå en mycket trevlig stad att bo i med ett bra universitet och underbar natur.

Även om Denise studerar och bor i Luleå, har hon tagit kurser i engelska som helt undervisas på nätet. Det gör det möjligt för studenter att resa medan de studerar, eller att ordna familjelivet mer flexibelt. Vi frågade henne vad de största skillnaderna mellan att studera på campus och online var.

– Många saker är väldigt likt. Både på campus och online har vi haft en hel del seminarier och en hel del läsning. Skillnaden har varit att i stället för att sitta i samma rum som mina lärare och studiekamrater har jag suttit framför en dator. Det känns lite konstigt först men man vänjer sig efter några seminarier. En annan skillnad är att vi har haft förinspelade föreläsningar i onlinekursen. Det är fördelaktigt eftersom det gör så att man kan lyssna på en föreläsning flera gånger och pausa när man behöver fundera på vad läraren sagt. När man studerar på distans kan jag sakna att träffa mina klasskamrater och mina lärare ansikte mot ansikte men jag kan alltid gå förbi mina lärare när jag är på campus.

Vilka råd skulle du ge till någon som är på väg att påbörja sina studier i engelska vid LTU?

– Först och främst, ha roligt och njut!  Ett mer praktiskt råd är att läsa materialet och komma förberedda till lektionerna. Det gör att du får riktigt roliga seminarier där du kan gräva djupare i det du tycker är intressant eller utmanande i materialet. Var inte rädd för att ställa frågor om det är något du inte förstår. Lärarna och de andra studenterna är där för att hjälpa dig och lektionerna är alltid en lärandesituation, inte bara när läraren föreläser men också när man diskuterar ämnet.