Foto: Vinit Parida Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fullsatt workshop skapar värde

Publicerad: 3 augusti 2015

Industriella produkt service system och värdeskapande aktiviteter stod i fokus när forskare, akademiker, praktiker, konsulter, beslutsfattare och finansiärer möttes i en stor workshop vid Aalto-universitetet i Finland.

Workshopen är en del av den forskning som bedrivs inom industriella produkt service system och funktionella produkter vid Luleå tekniska universitet och Fastelaboratoriet. Syftet med workshopen var att sprida forskningsresultat och best practices till akademi och industripartners.

Att ämnet är hett visade sig på deltagarlistan som rymde 120 namn. Ytterligare 50 personer stod på kö för att få vara med. Forskargruppen inom entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet arrangerade workshopen tillsammans med universiteten i Aalto-universitetet och Vaasa universitet och hoppas nu att en liknande kan anordnas i Sverige 2016.

Trenden att erbjuda industriella tjänster kring sina fysiska produkter växer sig allt större inom tillverkningsindustrin och benämns ofta som servitization. Forskargruppen vid Luleå tekniska universitet samarbetar med stora bolag som Ericsson, Volvo Cars, Sandvik, Scania, GKN Aerospace, Volvo, Sandvik, Billerud Korsnäs och andra som vittnar om att industriella tjänster är viktiga för att kunna vara med och konkurrera i framtiden.

Genom att effektivt integerera industriell service till befintliga  produkter kan den traditionella tillverkningsindustrin erbjuda skräddarsydda produkt service system som gör produkterna mer attraktiva, konkurrenskraftiga och säkrar inkomster över tid. Men att lyckas med detta kräver signifikanta organisationsförändringar och ny kunskap. En workshop som denna blir därför en plattform där forskare och företag kan mötas för att dela idéer och erfarenheter kring dessa frågor.

Det treåriga projektet avslutas 2016 och finansieras av Vinnova. I forskargruppen på Luleå tekniska universitet ingår Vinit Parida (Projektledare), Joakim Wincent, David Rönnberg Sjödin, Johan Frishammar, Sambit Lenka, Wiebke Reim och Javier Cenamor.

Forskargrupp

David Sjödin

David Sjödin, Biträdande professor

Organisation: Entreprenörskap och innovation, Industriell Ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle