David Rönnberg Sjödin, universitetslektor inom entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet och kursutvecklare, tillsammans med Kent Mrozek och Emil Svanberg, affärsutvecklare vid LTU Business och lärare inom kursen. Foto: Melina Granberg

Studenter medarbetare i toppklassad kurs

Publicerad: 10 juli 2015

Fjärdeårsstudenter inom civilingenjör industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet har jobbat med ett skarpt case i en kurs som av dem själva beskrivs som en av de bästa och mest givande under deras studietid.

– Studenterna har hjälpt idéägare från Luleå tekniska universitet att hitta kommersialiseringsstrategier för deras uppfinningar, säger David Rönnberg Sjödin, universitetslektor inom entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, som har varit med och utvecklat kursen strategiskt projektarbete.

Uppfinningarna handlar om allt från nya material inom bygg- och möbelindustrin till tillämpningar inom sjukvården. För att ta sig an uppdraget fick studenterna specifik undervisning inom kommersialiseringsstrategier, samtidigt som tidigare kunskap sattes på prov.

– Jag har lärt mig vad som krävs för att jobba med projektledning inom innovation och produktutveckling. Att få applicera kunskaperna i ett verkligt konsultarbete, som dessutom hjälper lokala entreprenörer i Luleå, har bidragit till min utveckling som projektledare, säger Tobias Henriksson, student.

– Kursen var utmanande, givande, stundom frustrerande, spännande och framförallt väldigt, väldigt rolig, säger Elin Hultin, student.

Konsultuppdrag med spin-off

Till sin hjälp hade studenterna Kent Mrozek och Emil Svanberg, som till vardags är affärsutvecklare på LTU Business. Nu fick de kliva in i lärarrollen, men David Rönnberg Sjödin menar att han hellre vill se dem som ledare och coacher och studenterna som medarbetare.

– Studenterna levererade gedigna beslutsunderlag till uppdragsgivarna. Det innebär mängder av konkret information om vilka möjligheter och hinder de har framför sig när det kommer till att kommersialisera produkterna, säger Emil Svanberg.

– Vår plan från början var att hitta studenter som vi kan anlita för liknande uppdrag i framtiden. Redan i sommar kommer ett gäng att jobba vidare med sitt projekt, säger Kent Mrozek.

Kursen är en del i en radikal omarbetning som gjorts inom examensinriktningen strategiskt arbete och företagsutveckling på programmet för industriell ekonomi. Förändringen handlar om att examinera civilingenjörer med rätt kompetens och att möta marknadens behov där innovation, nya affärsmodeller och affärsutveckling står i fokus. Kursen genomförs i nära samarbete med LTU Business.

David Sjödin

David Sjödin, Biträdande professor

Organisation: Entreprenörskap och innovation, Industriell Ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Emil Svanberg