Innovate_Passion
Sara Thorgren, professor och Ida Lindh, doktorand vid Luleå tekniska universitet har koordinerat projektet Innovate Passion Foto: Lars Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tjejers intressen skapar ny teknik

Publicerad: 28 mars 2017

Hjälm med lampa och värmekamera, VR-glasögon för äldreboende och en app som bygger banor för hästhoppning. Det är några av idéerna som kommit ur projektet Innovate Passion.

– Syftet med Innovate Passion har varit att tjejer ska få möta olika teknikområden på sina egna villkor, med utgångspunkt i just deras fritidsintressen, säger Ida Lindh, doktorand vid Luleå tekniska universitet. Tillsammans med professor Sara Thorgren har hon koordinerat satsningen.

Spånade tekniklösningar med företag

Förra veckan presenterade forskarna från Luleå tekniska universitet resultaten från projektet på UF-mässan i Skellefteå.

– Det är ungefär 80 stycken tjejer som tillsammans med företagen och oss forskare har arbetat fram olika lösningar på problem som de stött på i sina fritidsintressen. Totalt har vi behandlat 300 problem under projektet och tjejerna har fått arbeta vidare med 15 av dem, säger Ida Lindh.

Satsningen startade i december och sen dess har de mött samarbetspartners som Data Ductus, Arctic Game Lab, Adopticum och Skellefteå Makerspace för att spåna fram olika tekniklösningar.

– Några av deltagarnas lösningar är en app som gör det möjligt att på ett enkelt sätt bygga banor för hästhoppning, VR-glasögon som kan användas på äldreboenden där de boende kan förflytta sig till platser från förr i tiden och en smart hjälm med ljus och värmekamera som kan användas vid mörkerridning, säger Sara Thorgren.

Processorienterat arbete

Arbetet har varit en process med flera olika möten med företagen. Tanken med dem har varit att tjejerna är experter, och teknikföretagen ger input. Utgångspunkten för att utveckla teknikområdena har hela tiden varit unga kvinnors engagemang i sina fritidsintressen. Förhoppningen är att några av idéerna kan utvecklas vidare till färdiga produkter i framtiden.

– De har varit enkelt att komma i kontakt med företagen och de har haft ett intresse att visa upp sin verksamhet. I Skellefteå finns många företag som är starka inom teknik och där behöver man både en föryngring och ett tillskott på tjejer, säger Ida Lindh.

Foto: Beimo Productions

I media

Sara Thorgren

Thorgren, Sara - Professor