Fotograf: Entreprenörskapsforum
Vinit Parida tar emot priset som delas ut av Entreprenörskapsforum. Foto: Entreprenörskapsforum

Fakta

• Unga forskarpriset delas ut årligen sedan 2003 och går till en forskare som har utmärkt sig genom sin forskning inom entreprenörskaps- och småföretagsområdet.

• Priset är på 150 000 kronor. Grundare är Entreprenörskapsforum och donator är Triton Advisers Sweden AB.

• Vinit Parida fick ta emot priset på årets Företagargala i Stockholms stadshus och håller en prisföreläsning den 10 november på Entreprenörskapsforum i Stockholm.

Vann unga forskarpriset inom entreprenörskap

Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, har tagit emot priset Årets unga entreprenörskapsforskare 2016 för sin forskning som rör industriell global tjänsteinnovation.

– Det här är det mest prestigefulla pris man kan vinna inom vårt forskningsområde om man är under 35 år. Motståndet är tufft. Jag känner mig väldigt glad och hedrad och tror definitivt att det här kommer att hjälpa till att hålla mig motiverad, och att fortsätta framåt. Det är trevligt med erkännanden, säger Vinit Pardia.

Allt fler tillverkande företag som Ericsson, Volvo och Sandvik satsar idag på ökad innovation och tillväxt genom att kombinera existerande produkter med avancerade industriella tjänsteinnovationer. Vinit Parida visar i sin forskning att det även krävs förmågor som digitalisering och nätverkande, för att lyckas globalt. Detta berör både multinationella företag, och till ännu större del små och medelstora företag. I dessa blir kunskap om ny teknik, nätverkande och implementering av entreprenöriella strategier än viktigare för att nå ut globalt.

– Förmågan att använda digital kompetens innebär att ha förmågan att utnyttja IKT-infrastruktur för att uppnå effektiva affärsprocesser, att maximera utkomsten. Och vi säger alltid att samarbete är viktigt, men vad vi inte pratar om är att 70-80 procent av alla typer av samarbeten fallerar på grund av olika intressen eller konflikter. Så företag, speciellt de små och medelstora, behöver förmågor som hjälper dem att arbeta på ett mer relationsinriktat sätt med sina partners, för att kunna erbjuda produkter och tjänster globalt. Och det är inte enkelt, säger Vinit Pardia.

– Paridas studier bidrar till kunskap om hur öppna innovationsprocesser, internationalisering av FoU, och företagens strategiska förmågor kan leda till framgångsrikt entreprenörskap, säger Charlie Karlsson, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping och ordförande i den kommitté som utsett pristagaren.

I media:

Ung LTU-forskare får 150 000

Norrbottens-Kuriren, 27 oktober 2016

[http://www.kuriren.nu/nyheter/ung-ltu-forskare-far-150-000-9020066.aspx]

Vinit Parida, Professor
Organisation: Entreprenörskap och innovation, Innovation och Design, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sidansvarig och kontakt: Melina Granberg

Publicerad: 21 oktober 2016

Uppdaterad: 1 november 2016

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 800 anställda och 15 000 studenter.

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Orgnr: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2016