Hoppa till innehållet
Foto: Entreprenörskapsforum
Vinit Parida tar emot priset som delas ut av Entreprenörskapsforum. Foto: Entreprenörskapsforum Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vann unga forskarpriset inom entreprenörskap

Publicerad: 21 oktober 2016

Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, har tagit emot priset Årets unga entreprenörskapsforskare 2016 för sin forskning som rör industriell global tjänsteinnovation.

– Det här är det mest prestigefulla pris man kan vinna inom vårt forskningsområde om man är under 35 år. Motståndet är tufft. Jag känner mig väldigt glad och hedrad och tror definitivt att det här kommer att hjälpa till att hålla mig motiverad, och att fortsätta framåt. Det är trevligt med erkännanden, säger Vinit Pardia.

Allt fler tillverkande företag som Ericsson, Volvo och Sandvik satsar idag på ökad innovation och tillväxt genom att kombinera existerande produkter med avancerade industriella tjänsteinnovationer. Vinit Parida visar i sin forskning att det även krävs förmågor som digitalisering och nätverkande, för att lyckas globalt. Detta berör både multinationella företag, och till ännu större del små och medelstora företag. I dessa blir kunskap om ny teknik, nätverkande och implementering av entreprenöriella strategier än viktigare för att nå ut globalt.

– Förmågan att använda digital kompetens innebär att ha förmågan att utnyttja IKT-infrastruktur för att uppnå effektiva affärsprocesser, att maximera utkomsten. Och vi säger alltid att samarbete är viktigt, men vad vi inte pratar om är att 70-80 procent av alla typer av samarbeten fallerar på grund av olika intressen eller konflikter. Så företag, speciellt de små och medelstora, behöver förmågor som hjälper dem att arbeta på ett mer relationsinriktat sätt med sina partners, för att kunna erbjuda produkter och tjänster globalt. Och det är inte enkelt, säger Vinit Pardia.

– Paridas studier bidrar till kunskap om hur öppna innovationsprocesser, internationalisering av FoU, och företagens strategiska förmågor kan leda till framgångsrikt entreprenörskap, säger Charlie Karlsson, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping och ordförande i den kommitté som utsett pristagaren.

I media:

Taggar