Vinit Parida
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vinit Parida rankad på Fokus topp-100-lista

Publicerad: 10 oktober 2019

Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet, hamnade på 24:e plats när tidningen FOKUS rankade de 100 mest produktiva och citerade forskarna i Sverige i kategorin samhällsvetenskap.

Hur känns det att vara på listan?

– Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad och att vara en del av denna prestigefyllda lista med många ledande svenska forskare inom samhällsvetenskap. Eftersom jag inte var medveten om att lista fanns kom nyheten som en total överraskning. Jag är dock glad för denna goda nyhet både personligen och för Luleå tekniska universitet. Det är också bra att vi har andra forskare från Luleå tekniska universitet med på listan, till exempel Joakim Wincent från entreprenörskap och innovation och Simon Matti från statsvetenskap.

Vad jobbar du med för forskningsprojekt just nu?

– För närvarande arbetar jag med 40 plus svenska företag som ABB, Ericsson, Epiroc, Sandvik, Boliden, Volvo och andra om ämnet digitalisering, servitisering och nya affärsmodeller. Vi stöder dessa företag med att revidera sina affärsmodeller eftersom de står inför stora tekniska förändringar, som AI, autonom och elektrifiering. Ett annat forskningsspår fokuserar på att stödja små och medelstora företag i Norrbotten-regionen genom att göra dem kompetenta när det gäller att utnyttja affärsmöjligheter relaterade till cirkulär ekonomi.

Finns det något annat du vill nämna?

– Det är viktigt att inse att vi har många ledande forskare inom entreprenörskap och innovation som driver fältet med publikationer med stor effekt. Vi är också mycket framgångsrika när det gäller att locka extern finansiering från olika finansiärer, som Vinnova, VR, Formas, Kampard Family Foundation och andra. Denna kombination har skapat höga ambitioner och en produktiv miljö som jag och andra från forskargruppen gynnas av. Under de kommande åren är jag säker på att vi kommer att ha fler namn från Luleå tekniska universitet på liknande prestigefyllda listor.

Vinit Parida

Parida, Vinit - Professor, Ämnesföreträdare

Organisation: Entreprenörskap och innovation, Industriell Ekonomi, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle