LTU_Dean_Shepherd
Dean A. Shepherd bor sedan länge i USA men kommer ursprungligen från Australien. Foto: Lars Andersson

Välkänd forskare besöker universitetet

Publicerad: 28 maj 2014

En av Nordamerikas mest välrenommerade forskare inom entreprenörskap besöker i veckan Luleå tekniska universitet. Det är andra året i följd som Professor Dean A. Shepherd gör resan över atlanten.

– Jag hade hört bra saker om forskargruppen inom entreprenörskap och innovation på Luleå tekniska universitet så när jag blev inbjuden till universitetet förra året nappade jag direkt och blev inte besviken, säger han. Till vardags arbetar Dean A. Shepherd på Kelley School of Business, knutet till Indiana University. Han beskriver entreprenörskap som sin passion och ett intresse som föddes tidigt.

Kompetent grupp forskare

– Min far har drivit egna firmor så länge jag kan minnas och jag har alltid fascinerats av spänningen med företagande, berättar Dean A. Shepherd som imponeras av forskningsgruppen på universitetet.

– Det är en väldigt kompetent grupp med två ledare som kompletterar varandra ypperligt. Håkan Ylinenpää är väldigt innovativ i sitt sätt att leda teamet och Joakim Wincent är en välpublicerad vetenskapsman som har mycket bra tankar kring de gemensamma forskningsprojekt som vi kommer att prata om under mitt besök här på universitetet.

Fyller olika roller

Professor Shepherd menar att forskarna på Luleå tekniska universitet är särskilt spännande att samarbeta med på grund av gruppens mångsidiga kompetensområden.

– Alla har olika roller att fylla samtidigt som de är väldigt samspelta som grupp.  Vissa har utmärkta industri och regeringskontakter och andra är duktiga på att starta nya spännande projekt. I tillägg till det finns det också gott om unga driftiga forskare som kommer att bidra med mycket ny kunskap till området.

Fullspäckat schema 

Någon tid för turistande finns inte för den långväga gästen, besöket på Luleå tekniska universitet följer ett strikt schema och några utsvävningar hinns inte med. Och det är precis så han vill ha det.

– Min passion är som sagt entreprenörskap och forskning och det är det jag vill fokusera på under mitt besök. Det är dessutom ett rent nöje att få sitta ner och planera nya forskningsprojekt med den här gruppen.