

Letar spår efter klimatförändringar på Antarktis
Johan Casselgren, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, ger sig snart ut på sitt livs äventyr. Under två månader kommer han att leva och forska på Sydpolen. En plats där ytterst få människor tidigare satt sin fot. Där kommer han tillsammans med andra forskare undersöka hur klimatförändringarna påverkat snötäcket.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.
− Det är med viss skräckblandad förtjusning som jag ser fram emot det här äventyret. Jag kommer sakna mina barn och min fru men att få ta del av Antarktis otroliga landskap och att få verka på en så unik del av vår planet är verkligen få förunnat, säger Johan Casselgren.
I sin forskargärning har Johan Casselgren specialiserat sig inom mätningar av snö och snöegenskaper. Något han fortsätter med under sin tid på Antarktis där han kommer att studera hur snö reflekterar radiosignaler från satelliter och göra referensmätningar för snödjup.
Skapa en mer detaljerad bild av klimatförändringarna
− Vi ska även försöka att dokumentera olika snötyper på snöytan med hjälp av en lasersensor som jag har varit med och utvecklat under min doktorsutbildning, säger Johan Casselgren och konstaterar att det här en chans man bara får en gång i livet. Förhoppningen är att kunna skapa en mer detaljerad bild av hur klimatförändringarna påverkar snötäcket i Antarktis.
− Ett huvudmål med expeditionen är att de satellitmätningar av snötäcket som utförs i dag får en större noggrannhet och att vi sedan kan följa förändringarna över tid. För mig som forskare är det också en helt unik möjlighet att studera snö som inte bara är säsongssnö utan som har legat flera år.
Expeditionen som sker i svenska polarforskningssekretariatets regi pågår under två månaders tid mellan november och januari. Forskargruppen kommer där att bo på sekretariatets forskningsstationer Swea och Vasa. Anledningen till att Johan Casselgren fick erbjudandet om att delta i expedition kommer sig av de uppenbara synergieffekter hans forskning kan erbjuda de projektledande forskarna vid Stockholms universitet.
− Jag fick kontakt med en av de övriga forskarna via Polarforskningssekretariatet konferens Polarforum där vi konstaterade att vi hade mycket gemensamt och att min forskning skulle komplettera deras.
Blev erbjuden en reservplats
Det var dock inte en självklarhet att Johan Casselgren skulle ges chansen att delta på expeditionen.
− Till en början erbjöds jag en plats som reserv och det var först när en av de ordinarie medlemmarna blev sjuka som jag blev uttagen till expeditionen, säger Johan Casselgren och konstaterar att minutiösa förberedelser är a och o när resan går till en så isolerad plats.
− Det är såklart väldigt viktigt att tänka på säkerheten när du inte bara kan ringa 112 om något händer och självklart måste man också se till att all utrustning som jag kommer behöva under expeditionen är med. Du måste tänka på allt helt enkelt!
[/research/subjects/Experimentell-mekanik]
[https://www.polar.se/]