Hoppa till innehållet
Pressfoto - Nadhir Al-Ansari, Luleå tekniska universitet -
Nadhir Al-Ansari, Avdelningen för geoteknologi vid Luleå tekniska universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskning i nationens tjänst

Publicerad: 10 april 2013

Nadhir Al-Ansari, Forskare inom Geoteknik vid Luleå tekniska universitet, har av staten Irak belönats för framstående forskning i nationens tjänst.

Vid en ceremoni i måndags på Iraks ambassad i Stockholm mottog Nadhir Al-Ansari det prestigefyllda priset för sin forskning inom vattenförsörjning, geoteknik och dammbyggen som är av nationell betydelse för staten Irak.

Iraks kulturattaché professor Waleed Aljawher överlämnar diplomet
Iraks kulturattaché professor Waleed Aljawher överlämnar diplomet

- Jag har lagt massor av arbete på erosion och sedimentation i floder och reservoarer både i torra och fuktiga miljöer. Det mesta av mitt arbete har också nära anknytning till miljöfrågor. Jag var en av pionjärerna inom detta område i Mellanöstern. Dessutom har mycket av mitt arbete ett viktig tillämpat perspektiv, ett viktigt bidrag för utveckling och förvaltning av avrinningsområden, speciellt i Jordanien och Irak, säger Nadhir, som är mycket tacksam för denna uppmärksamhet.

Professor Sven Knutsson, Avdelningen för geoteknologi, berättar om Luleå tekniska unversitets samarbete med Irak:

- Genom att vi på LTU har lyckats knyta till oss professor Nadhir Al-Ansari som är en framstående forskare från Irak har nära relationer utvecklats i snabb takt mellan LTU och universitet och myndigheter i Irak. LTU framstår idag som ett intressant alternativ att bedriva forskning på för forskare och forskarstudernade i Irak.

Denna samverkan är av stor betydelse för både LTU och irakiska universitet. Redan idag finns ett 20-tal forskarstuderanden på LTU med finansiering från myndigheter i Irak. Ett mål för deras studier är att de i framtiden ska bistå i uppbyggnaden av univeritet och högre utbildning i Irak efter alla år av diktatur och långa krig.

- För LTU och Sverige kan alla dessa personer även vara en brygga för framtida kommersiella relationer mellan Sverige och Irak. Många forskarstuderanden har sina familjer med sig till Luleå under studietiden och det är jättekul att se barn som vuxit upp klimat med temperaturer runt +40 till +50 grader på sommaren nu talar om skidor, snowboard, ishockey etc. och funderar över Luleå Hockeys möjligheter att bli svenska mästare. De kommer att bära med sig mycket annorlunda upplevelser när de flyttar tillbaka till Irak, avslutar Sven Knutsson.

Kontakt

Sammanfattning av Nadhir Al-Ansari´s forskning

Taggar