Skidlandslagets vallachef inspirerade

Publicerad: 16 maj 2018

Urban Nilsson, vallachef för Svenska skidlandslaget, och Tomas Mårtensson, meteorolog på SOK, föreläste om Skidförbundets vallaorganisation och deras arbete och planering inför nästa OS. Det blev också en del konkreta vallatips.

Trots den tidiga högsommarvärmen i Luleå var det en välbesökt föreläsning om samarbete, teamkänsla och livet bakom kulisserna i ett vallateam på högsta nivå.

– Man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans, säger Urban Nilsson, som menar att lagkänslan och förtroendet mellan vallateamet och åkarna är avgörande för ett bra resultat.

Publiken fick också veta att varje skidåkare i landslaget har cirka 40 par skidor per åkare. Dessa är uppdelade efter väder och underlag; 4-5 par för minus 15 grader, 3-4 par för minus 10 grader och så vidare. Sedan vallas de olika skidorna och testas till det bara är 15 minuter kvar till start innan man väljer det rätta paret.

– Några härinne är säkert bättre än mig på att valla skidor på känsla, vi i vallateamet jobbar enbart med tester och lämnar inget åt slumpen, avslutade Urban Nilsson.

Vid Luleå tekniska universitet finns många forskargrupper som intresserar sig för till exempel snö, klimat och friktion.

Nina Lintzen

Lintzen, Nina - Biträdande universitetslektor

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser