Pressfoto - Dr. Nasrat Adamo och Professor Sven Knutsson -  Foto: Richard Renberg
Dr. Nasrat Adamo och Professor Sven Knutsson Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Världens farligaste damm

Publicerad: 13 november 2014

Vid ett celebert besök på Luleå tekniska universitet föreläste Dr. Nasrat Adamo, tidigare chefsingenjör vid Mosuldammen i Irak, om dammens brister och riskerna för en katastrof. Det var forskargruppen i Geoteknik under ledning av professor Sven Knutsson som arrangerat föredraget.

Så sent som i augusti hölls dammen av trupper från Islamska staten (IS) innan Irakiska och kurdiska styrkor tog tillbaka den viktiga och farliga dammen i Mosul. Att området är härjat av krig är illa, men dammen ligger också i ett mycket seismiskt aktivt område. När man byggde dammen tog man hjälp av de bästa experterna, konsulterna och tekniken för att säkra dammen för jordbävningar upp till 9 på Richterskalan. Men dammen byggdes på instabil berggrund som lätt löses upp av genomströmmande vatten. Det skapas gigantiska slukhål i dammen och i angränsande landskap samt eroderande strandbankar, vilket var effekter som ingen förutspått.

–  Det var ett misstag att bygga dammen och idag är den en mardröm som måste underhållas dagligen, sa Dr. Nasrat Adamo.

Dammen i Mosul. Bildkälla: Wikimedia Commons

Dammen stod klar i mitten av 1980-talet och sedan dess har man sprutat in injekteringsmedel av cement och lera dygnet runt för att stärka konstruktionen och minska vattengenom-strömningen. De cirka 300 man som arbetar med detta underhåll kunde inte arbeta när Islamska staten ockuperade dammen och risken var överhängande för en katastrof som skulle kunna skada eller döda 10 miljoner människor. Båda städerna Bagdad och Mosul skulle översvämmas av en flodvåg.

–  Dammen i Mosul är en sjuk patient som kommer att dö, avslutade Dr. Nasrat Adamo.

Det var den amerikanska arméns ingenjörskår som efter invasionen 2003 slog larm om dammens skick och varnade de Irakiska myndigheterna för en nära förestående kollaps. Det var också då begreppet "Världens farligaste damm" användes första gången om dammen i Mosul.

En annan damm, Badush, har byggts nedanför Mosul dammen för att kunna minska effekterna vid en eventuell katastrof. Tyvärr är dammen i Badush bara halvklar, arbetet fick avbrytas vid det senaste krigsutbrottet i området.

Forskargruppen inom Geoteknik har sedan många år ett djupgående samarbete med Irak och ett 40-tal forskare från Irak verksamma inom ämnet.

Sven Knutsson

Knutsson, Sven - Professor

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Nadhir Al-Ansari

Al-Ansari, Nadhir - Professor

Se länk nedan om Luleå tekniska universitets internationellt uppmärksammade forskning på dammen i Mosul.