Hoppa till innehållet
Faiz Ullah Shah Foto: Privat
Faiz Ullah Shah Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationellt konsortium utvecklar framtidens batterier

Publicerad: 27 september 2022

Luleå tekniska universitet kommer att ingå i ett internationellt konsortium för framtagning av nästa generations energilagringsenheter. Det handlar om så kallade superkondensatorer, batterier med hög energitäthet och lång livslängd.

– Vi kommer dessutom att arbeta för att minska behovet av de kritiska och sällsynta metaller som används i dagens batterier, säger Faiz Ullah Shah, forskare inom ämnet gränsytors kemi vid Luleå tekniska universitet.

Batterier kommer att spela en avgörande roll i den gröna omställningen framförallt inom transportsektorn och för stationär energilagring. Projektkonsortiet består av tre forsknings- och teknikorganisationer, två universitet och tre ledande företag inom fordonsenergi- och verkstadssektorer från Portugal, Polen, Italien, Ukraina, Belgien och Sverige.

– Vårt huvudansvar på Luleå tekniska universitet är att utveckla nya fluorfria joniska vätskebaserade elektrolyter som inte bara är termiskt och elektrokemiskt stabila utan också kompatibla med de nya elektrodmaterialen i nästa generations energilagringsenheter, säger Faiz Ullah Shah.

Faiz Ullah Shah

Faiz Ullah Shah, Biträdande professor

Telefon: 0920-491291
Organisation: Gränsytors kemi, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser