Hoppa till innehållet
termomekanisk_formning2.png

Termo-mekanisk formning av plåt där svets ingår – virtuell formningsmetod för raketmunstycken

Publicerad: 6 november 2014

Design och tillverkning av raketmunstycken är en nisch vid rymdverksamheten hos GKN Aerospace Sweden AB. I avancerade höghållfasta material tas komplexa konstruktionslösningar fram för raketmunstycken som måste klara extrema belastningar under höga temperaturer vid raketuppskjutningar i internationella forskningsprogram i nära samarbete med ESA, European Space Agency. För att möta morgondagens krav på effektivitet och låga utsläppsnivåer efterfrågas innovativa tillverkningsmetoder för framtidens raketmunstycken i nya material.

Rymdstyrelsen finansierar forskning vid LTU, Avdelningen för material- och solidmekanik samt OSAS vid IUC i Olofström AB kring tillverkningsmetoder för raketmunstycken genom det nationella rymdtekniska forskningsprogramet NRFP SMF.  Genom projektet ”Termo-mekanisk formning av plåt där svets ingår – virtuell formningsmetod för raketmunstycken” utvecklar ett svenskt SMF företag, SpeedTool AB, sin verksamhet inom verktygsdesign och etablerar samarbete med erkända forskningsaktörer kring analysmetoder för formningsprocesser av plåt i aluminium 6061 där svets ingår.

Målsättningen i projektet är att utvärdera möjliga innovativa formningsmetoder under förhöjd temperatur av ett raketmunstycke genom s.k. simuleringsdriven verktygsutveckling. Projektet bidrar också till möjligheten för SpeedTool AB att på sikt utvecklas till ny underleverantör av verktyg och plåtformade komponenter i högpresterande material till rymdindustrin i Sverige och internationellt.

Projektdeltagare:

  • SpeedTool AB
  • GKN Aerospace Sweden AB
  • IUC i Olofström AB
  • Luleå tekniska universitet

 

Läs mer på:

Kontakter:

Projektansvarig: Jimmy.Korsbeck@speedtool.se

Projektledning: Eva-Lis.Odenberger@iuc-olofstrom.se