Professorer_TVM
Från vänster: Marta-Lena Antti, Pär Jonsén, Nazanin Emami, Lars-Göran Westerberg och Fredrik Englund. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Föreläsningar av de nya professorerna

Publicerad: 21 november 2016

Under den akademiska högtiden uppmärksammades fem nya professorer som har sin akademiska hemvist vid Institutionen för teknikvetenskap och matematik vid Luleå tekniska universitet.

Fyra nya professorer; Marta-Lena Antti, Nazanin Emami, Pär Jonsén och Lars-Göran Westerberg blev installerade under den akademiska högtiden. Dessutom uppmärksammades Fredrik Engström, ny adjungerad professor.

Marta-Lena Antti, professor i materialteknik, läste civilingenjör teknisk fysik i Uppsala och arbetade sedan i fem år som utvecklingsingenjör med keramiska material på Kanthal, som nu tillhör Sandvik. 2001 disputerade Marta-Lena Antti vid Luleå tekniska universitet i ämnet materialteknik. Nu studerar hon bland annat hur mikrostrukturen för titan fungerar.

Nazanin Emami, professor i maskinelement, brinner för att utveckla hållbara material med högt nötningsmotstånd. Hon doktorerade vid Luleå tekniska universitet inom polymera kompositer och har sedan fortsatt sin forskningskarriär där hon designar nya polymera kompositer inom tribologiska applikationer.

Pär Jonsén, professor i hållfasthetslära, läste civilingenjör teknisk fysik vid Luleå tekniska universitet. Efter det arbetade han i ett forskningsprojekt om numerisk pulvermodellering vilket fick honom intresserad av forskning. 2006 disputerade Pär Jonsén i ämnet hållfasthetslära och har sedan dess undervisat och forskat om hur material beter sig under olika belastningar.

Lars-Göran Westerberg, professor i strömningslära, började sin akademiska bana med att läsa civilingenjör rymdteknik vid Luleå tekniska universitet. Sedan doktorerade han vid LTU i ett rymdfysikprojekt, där växelverkan mellan solen och jordens magnetfält studerades. Mot slutet av sin tid som doktorand fick han chansen att arbeta med avdelningen för maskinelement, som i sin tur samarbetade med SKF. Projektet handlade om att förstå strömningsmekaniken hos smörjfetter, vilket också är hans fokus idag.

Fredrik Engström, adjungerad professor i strömningslära, arbetar sedan 2007 på Vattenfall. Han vill engagera sig för de doktorander som forskar inom vattenkraft. Fredrik Engström disputerade 2003 vid Luleå tekniska universitet, i ämnet strömningslära.

De nya professorernas installationsföreläsningar

Marta Lena Antti – Materialteknik genom tiderna: Från stenålder till stålålder

Pär Jonsén – Framtidens beräkningar inom hållfasthetslära: Utmaningar och möjligheter

Lars Göran Westerberg – Från solvind till smörjfett