Hoppa till innehållet

Ludvig Karlsson i vitt och Joel Östman i blått.

”Spännande praktikplats där man lär sig mycket”

Publicerad: 23 juni 2022

Joel Östman och Ludvig Karlsson, som går sjunde klass på NLV Bergviken samt Nya läroverket, passade på att utföra sin praktik vid Luleå tekniska universitet. De fick pröva på en att arbeta i skid-och snölabbet och hållfasthetsläras lab.

Hur kommer det sig att ni valde att göra er praktik vid Luleå tekniska universitet?

– Jag hade försökt hitta en praktikplats länge och började få slut på alternativ och då föreslog Joel att jag kunde söka på universitetet. Han hade nämligen redan fått sin praktikplats här, säger Ludvig.

– Ja, jag föreslag det eftersom min pappa jobbar här, säger Joel.

Vad får man göra som praktikant?

– Jag har fått undersöka stenprover och sedan skjutit på dem med den här kanonen, maskinen som Ludvig syftar till är en Split Hopkinson pressure bar som används för att testa materials styrka under dynamiska förhållanden alltså snabba anslag.

– Jag har varit i skid-och snölabbet, och vi har kollat på skidspann, och olika material. Vi har även kollat på rillade skidor med Zygo-mikroskop, säger Joel.

– Mikroskopet används för att mäta yt-ojämnheter och vilken struktur man har lyckats åstadkomma på skidan, berättar Andreas Almqvist, Professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Är det något spännande ni har lärt er eller varit med om när ni varit här?  

– Jag har lärt mig hur man rillar skidor, hur det ser ut och hur det nöter på materialet. Det roligaste har varit att använda Zygo-mikroskopet, säger Joel.

– Jag har lärt mig bearbeta sten och hur man använder en tryckluftsdriven kanon. Det roligaste har varit att skjuta kanonen, säger Ludvig.

Vilket är ert favoritämne i skolan?

– Mitt är trä och metallslöjd, säger Ludvig.

– Och mitt är teknik och att vara i labb, och även matte, säger Joel.

Har ni några planer på att söka hit till Luleå tekniska universitet i framtiden?

– Ja det verkar väldigt spännande, säger de båda.

– Jag är intresserad av maskinelement, säger Joel.

– Jag har inte valt än, det finns så mycket intressanta man kan söka, säger Ludvig.

Skulle ni rekommendera andra att praktisera här?

– Ja verkligen, det har varit jättekul här, säger de båda.

– Det är spännande. Det har varit jättekul att träffa folk här som berättar vad de gör, säger Joel.

– Jag har lärt mig mycket om material med massa olika ämnen, mycket med borrar. Man träffar många roliga och trevliga personer och lär sig mycket, säger Ludvig.

Tack så mycket för att ni valde att göra praktik vid Luleå tekniska universitet. Vi hoppas ni inspirerar fler att söka praktik hos oss i framtiden.