Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Josefin Rönnbäck och Humtank kommer att arbeta brett och intensivt med målet att öka humaniorans status."Vi kommer bland annat att uppvakta politiker och forskningsfinansiärer", säger Josefin Rönnbäck. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Humtank vill ge nya perspektiv

Publicerad: 9 maj 2014

Forskare från 12 olika lärosäten i Sverige har gjort gemensam sak och startat tankesmedjan Humtank. Syftet är att främja humaniora både inom akademin och i samhällsdebatten.

– Tyvärr hamnar humaniora allt för ofta på undantag, säger Josefin Rönnbäck, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och en av forskarna i organisationen.

Initiativ från de humanistiska fakulteterna          

Idén till tankesmedjan föddes för lite mer än ett år sedan på initiativ av ledningsgrupperna i de humanistiska fakulteterna vid Sveriges högskolor och universitet.

– Vi har länge upplevt att det humanistiska perspektivet saknas i samhällsdebatten och att humaniora inte prioriteras inom den akademiska världen. Det ser vi inte minst när vi tittar på hur forskningsanslagen tilldelas, säger Josefin Rönnbäck som hoppas att Humtank kan vara ett redskap för att förändra den bilden.

Lanserades i april

Humtank lanserades officiellt den 3 april på Medelhavsmuseet i Stockholm och intresset för gruppen har varit stort redan från början.

– Vi har fått en mängd förfrågningar från flera olika håll. Det är allt från ideella organisationer och museum till statliga myndigheter som jordbruksverket som aviserat att de vill samarbeta med oss, berättar Josefin Rönnbäck som har en rad frågor hon vill driva i tankesmedjan.

– Först och främst vill jag minska glappet mellan det akademiska och världen utanför. Jag vill popularisera humanioran och synliggöra vad som är humanistisk kompetens och hur ett humanistiskt perspektiv gynnar hela samhället.  

Universitetet satsar på Humtank

Luleå tekniska universitet går in med 100 000 kronor årligen i tankesmedjan och 10 procent av Josefin Rönnbäcks arbetstid avsätts numera till arbete med Humtank.

– Det är fantastiskt roligt att jag fick förtroendet från universitetet att representera oss i Humtank men samtidigt känns det naturligt i och med att jag är historiker och jobbar mycket med utåtriktade frågor sedan tidigare, säger hon.  Att Humtank har en viktig roll att spela i den framtida samhällsdebatten är Josefin Rönnbäck övertygad om.

– Alla samhällsfrågor har en humanistisk dimension och det är genom vår forskning som vi kan påvisa och komma tillrätta med de orättvisa strukturer som fortfarande råder i samhället.  I grund och botten handlar humaniora trots allt om att verka för en bättre värld.

Fakta Humtank

Humtank konstituerades i november 2013 och består av Josefin Rönnbäck, Luleå tekniska universitet; Marie Cronqvist, Lunds Universitet; Jesper Enbom, Umeå Universitet; Fanny Forsberg Lundell, Stockholms Universitet; Helen Fuchs, Högskolan i Halmstad; Jonas Harvard, Mittuniversitetet; Jonas Ingvarsson, Karlstad Universitet; Lina Nyroos, Uppsala universitet; Jesper Olsson, Linköpings universitet; Anna Sofia Rossholm, Linnéuniversitetet ; Andrej Slavik, Göteborgs universitet och David Thurfjell , Södertörns högskola.

Kontakt

Josefin Rönnbäck

Rönnbäck, Josefin - Universitetslektor

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0920-491406