Foto: Helena Strand
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny doktorand i historia

Publicerad: 23 april 2022

I oktober 2021 välkomnade vi Helena Strand som doktorand i historia. Helenas forskningsintresse ligger inom historiedidaktik och mer specifikt kritisk arkivkunskap för gymnasieelever, och hon är ett mycket välkommet tillskott till vår personalgrupp.

Helena, vill du berätta lite om dig själv?

- Jag är född och uppvuxen i Skellefteå och kommer närmast från 12 års tjänst som gymnasielärare på samma plats. Jag är antagen som doktorand vid Forskarskolan Praktiknära skolforskning (PROFS) som är en samverkan mellan Luleå tekniska universitet, Bodens kommun, Kiruna kommun, Luleå kommun, Skellefteå kommun och Region Norrbotten. Forskarskolan syftar till att bredda den praktiknära skolforskningen i regionen.

Hur har det varit att börja arbeta under en pandemi?

- Eftersom jag blev antagen under den period då pandemin avtog måste jag säga att det har varit fantastiskt på alla sätt att få komma till en ny arbetsplats man känner både inspiration och blir peppad att ta sig an nya utmaningar. Den långa hemmavaron under pandemin innan mitt tillträde vid LTU har påverkat på många sätt- därför har det varit extra bra med att kunna starta sitt nya arbete på plats direkt.

Vad kommer du att syssla med utöver din forskning?

- Jag kommer att delta i undervisningen på ämnet samt utföra uppdrag till finansiärerna i forskarskolan. Sen vill jag avsluta med att säga att jag ser fram emot kommande, givande år som doktorand, vilket jag är full av inspiration inför!