Lars Elenius
Lars Elenius, professor i historia vid Luleå tekniska universitet. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

300 forskare i Barentsencyklopedi

Publicerad: 24 november 2016

Efter 15 års arbete finns nu en encyklopedi över Barentsregionen. Cirka 300 forskare från drygt 30 lärosäten har bidragit till innehållet, främst personer verksamma vid universitet i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Projektet initierades 2001 av Lars Elenius, professor i historia vid Luleå tekniska universitet, som hade en ide’ om att skapa en historiebok och encyklopedi över Barentsregionen. Han tog avstamp i historieboken som omfattar perioden från 800 fram till 2010. Den kom ut 2015.

– Det saknades en modern historiebok som beskriver de nordliga regionernas historia fram till bildandet av Barentsregionen, förklarar Lars Elenius.

Ett uppslagsverk på 1 150 sidor

Nu avslutar Lars Elenius sitt projekt med utgivningen av Encyclopedia of the Barents Region, ett verk i två volymer som kan ses som en fördjupning av historieboken. Den innehåller drygt 400 sökord och artiklar vilka redogör för Barentsregionen och dess historia. Barentsregionen omfattar de nordligaste regionerna av Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland. Ett område som rymmer drygt 5,5 miljoner invånare.

– Samtliga regioner har en tradition av att vara perifera råvaruproducenter. I samtliga länder finns också många nationella minoriteter som samer, komi, vepser, och nenetser. Det gör Barentsregionen till en mångkulturell region, säger Lars Elenius.

Förord av Gorbachev

Lars Elenius förklarar att Barentsregionen är en konsekvens av Sovjetunionens sönderfall 1991, eftersom det nya Ryssland var i behov av ekonomiskt samarbete med väst.

– Initiativtagare var norska utrikesministern Thorvald Stoltenberg som kontaktade dåvarande presidenten i Ryssland, Mikhail Gorbachev. Båda dessa har undertecknat förordet till encyklopedin, säger Lars Elenius.

Hur känns det att äntligen vara klar med ett så långt arbete?

– Det känns befriande. Jag är avslappnad som efter ett maratonlopp och väldigt stolt. Det här samarbetsprojektet är unikt i sin art och omfattning. Nu finns det ett kunskapsverk på mer än 1 600 sidor som täcker nordligaste Europa, och som fokuserar på de regionala likheterna och skillnaderna förutom de nationella. Dessutom är det ett samarbetsprojekt som sträcker sig över många europeiska länder, avslutar Lars Elenius.

Lars Elenius

Lars Elenius,