Demokratin 100 år – och vägen till rösträtt

29 maj. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus, Storgatan 53, Luleå
Publicerad: 17 maj 2019

Välkommen till en lunchföreläsning där vi med avstamp i historien firar viktiga demokratiska genombrott. För 100 år sedan riksdagen tog beslut som innebar att kvinnor för första gången fick rösträtt i Sverige.

Den 24 maj 1919 gick propositionen för lika rösträtt igenom i Sverige, vilket innebar att även kvinnorna fick rösta i nationella val. Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet, berättar om vägen fram till demokrati och hur den mår i Sverige i dag. Hon har bland annat forskat om hur män historiskt har försökt att tysta kvinnor i offentligheten. Karin Tjernström, arkivarie på Norrbottens museum, lyfter fram några av Norrbottens kvinnor som varit undanskymda i vår gemensamma historieskrivning, men som på olika sätt lagt grunden till det samhälle vi tar för givet i dag.

Josefin Rönnbäck och Karin Tjernström är båda skribenter i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon som kom ut digitalt förra året.

Ingen anmälan behövs. Det finns möjlighet att köpa lunch i samband med föreläsningen.

Josefin Rönnbäck

Josefin Rönnbäck, Universitetslektor

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle