Curt Persson bokmässan
Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet, i seminarium på Bokmässan i Göteborg. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskning fick spridning på Bokmässan

Publicerad: 5 oktober 2016

Curt Persson, forskare i historia, medverkade nyligen på Bokmässan i Göteborg där han deltog i tre olika seminarier. I fokus stod hans uppmärksammade avhandling som berör gruvdisponenten Hjalmar Lundboms ledarskap.

– Seminarierna var mycket välbesökta och publiken hade många intressanta frågeställningar. Det känns väldigt spännande och hedrande att ha fått få prata om min avhandling på Bokmässan. Jag är mycket nöjd med att ha fått möjligheten att marknadsföra Luleå tekniska universitet och historieämnet vid ett så välbesökt arrangemang, säger Curt Persson.

Rubrikerna för de tre seminarierna var Gruvor kan inte exporteras, Gruvorna – norra Sveriges basnäring och Norrbotten – malmens land.

Förutom att Curt Persson diskuterade sin avhandling Hjalmar Lundbohm – En studie om ledarskap inom LKAB 1898-1921, berördes även 400 års gruvnäring med allt vad det innebär i form av konflikter kring markområden och miljöpåverkan. Det senare med utgångspunkt från kollegan Staffan Hanssons forskning, Han är professor i historia vid Luleå tekniska universitet och gav tidigare i år ut boken Malmens land.

– En sak som förvånade flertalet besökare, var att alla gruvföretag utom två har gått i konkurs här i norra Sverige. Det andra var det faktum att då, liksom i vår tid, använde staten strategin att låta privata utländska exploatörer driva gruvverksamhet med statliga privilegier.

Curt Persson var inbjuden till arrangemanget tillsammans med Staffan Hansson som tyvärr blev förhindrad att delta.

Curt Persson

Curt Persson, Universitetsadjunkt

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle