Historielektion från andra sidan jorden

Publicerad: 30 december 2013

Blivande historielärare på LTU har under slutet av året fått lära sig mer om Sydafrikas historia tack vare gästläraren Kalpana Hiral från University of KwaZulu-Natal.

Under december och januari har LTU gästats av Kalpana Hiral som är biträdande professor vid University of KwaZulu-Natal (UKZN) i Sydafrika. UKZN är en av södra Afrikas största universitet, med 30 000 studenter fördelade på ungefär 2000 olika program.

- Undervisningen på UKZN och LTU liknar varandra, men på Sydafrika kan vi ha 1000 studenter i en och samma klass, säger Kalpana Hiral.

Utbytet med UKZN finansieras av Linnaeus-Palme och genomförs för sjätte året vid LTU.

- Jag har fått möjlighet att lära mig lite om svensk historia, språk och kultur. Det är en obetalbar erfarenhet, säger Kalpana Hiral.

På LTU har hon föreläst för blivande historielärare på gymnasienivå. Fokuset har legat på Sydafrikas historia.

- Jag hoppas att studenterna har insett hur viktig ras, klass, etnicitet och genus är i den kontexten. säger Kalpana Hiral.

Kalpana Hiral har bland annat forskat på kvinnornas roll i anti-apartheidrörelsen. Under hennes veckor i Sverige avled Nelson Mandela. Kalpana Hiral har följt Sydafrikas sorgeprocess 1500 mil hemifrån.

- Jag är imponerad av svenska mediers bevakning av Nelson Mandelas bortgång. På ett sätt kommer Luleå alltid ha en speciell plats i mitt minne eftersom jag var här när han gick bort.