LTU_Kristina_Söderholm
Kristina Söderholm, professor och ämnesföreträdare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Lars Andersson

Historisk professor vid Luleå tekniska universitet

Publicerad: 22 april 2014

Luleå tekniska universitet kan numera stoltsera med Nordens första kvinnliga professor i teknikhistoria. Men huvudpersonen själv betraktar den historiska utnämningen med en viss återhållsamhet.

– Faktum är att teknikhistoria är ett ganska litet ämne med kanske tio professorer i Norden allt som allt.  Men det är klart att det känns roligt och min strävan efter titeln har varit en stark drivkraft under de senaste åren, säger Kristina Söderholm, ämnesföreträdare och nybliven professor vid Luleå tekniska universitet.

Började som doktorand 1999

Kristina Söderholm må vara nybakad som professor men har i övrigt en lång och gedigen historia på universitetet. Redan 1999 anställdes hon som doktorand och på den tiden var förebilder i form av disputerade kvinnor ett betydligt mer ovanligt inslag än idag.
– Då fanns det bara en disputerad kvinna på hela avdelningen för samhällsvetenskap jämfört med elva stycken nuförtiden. Det ger dagens kvinnliga doktorander betydligt fler förebilder vilket är viktigt för att få ännu fler av dem att välja en fortsatt karriär i akademin efter disputationen, säger Kristina som tror att hon snart får kvinnliga professorskollegor inom ämnet.

– Jag vet att det finns fler kvinnor som är på väg mot professor i teknikhistoria vid andra universitet så inom kort är jag inte ensam om titeln längre.

Ville bli skådespelare

Forskning och en akademisk karriär var dock inte vad hon drömde om som liten.

– Nej jag ville bli skådespelare eller musikalartist och gick faktiskt flera eftergymnasiala musikal – och skådespelarutbildningar, bland annat på Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Samtidigt har jag alltid varit väldigt historiskt intresserad så när jag inledde mina teknikhistoriska forskarstudier i Luleå kändes även det som ett naturligt steg, berättar hon.

Försöker jobba lagom mycket

Trots sina snart 15 år vid Luleå tekniska universitet känner Kristina Söderholm ingen akademisk mättnad utan precis tvärtom. Det tackar hon avdelningens speciella forskarmiljö för.

– Här är nästan all forskning tvärvetenskaplig vilket ger mig möjligheten att bolla idéer och ta inspiration från kollegor på andra avdelningar och ämnen. Det är faktiskt så roligt att det svåraste för mig är att försöka behålla balansen mellan arbetsliv och familjeliv så att jag inte jobbar ihjäl mig.

Kristina Söderholm

Söderholm, Kristina - Professor

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Rum: A306 - Luleå»