Historieätarna
Lotta Lundgren, Historieätarna och Josefin Rönnbäck, historiker vid Luleå tekniska universitet på Sturebadet i Stockholm. Foto: Christoffer Rönnbäck

I badet med Historieätarna

Publicerad: 4 december 2013

Josefin Rönnbäck, historiker vid Luleå tekniska universitet, blev nyligen inbjuden att medverka som expert i SVT:s Historieätarna som utsågs till årets livsstilsprogram 2013.

Temat för programmet var tidigt 1900-tal och inspelningsplatsen det fashionabla Sturebadet i Stockholm.

– I början på 1900 hade man mycket fokus på hälsa, idrott och friluftsliv. Människor var väldigt fascinerade av att vandra i fjällen, men såklart var det inte alla som hade möjlighet att göra det – likväl som att besöka Sturebadet, säger Josefin Rönnbäck.

Vid inspelningen pratade Josefin Rönnbäck om synen på kvinnan i början på 1900, om rösträttskampen och det klassperspektiv som även genomsyrade denna rörelse.

– Det fanns en del klasskonflikter mellan kvinnorna i rösträttskampen. Alla typer fanns representerade men det var huvudsakligen borgerliga och utbildade medelklasskvinnor i ledningens toppskikt.

Historieätarna
Josefin Rönnbäck och Lotta Lundgren. Foto: Christoffer Rönnbäck

Två steg fram, ett bak

Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt bildades 1903 och fick sin första lokalavdelning i Stockholm. Att nå ut med sitt budskap i början på 1900 krävde en del. Därför kuskade rösträttskvinnorna land och rike runt – till fots, till häst och på skidor – för att väcka engagemang hos sina medsystrar. Detta resulterade i 240 lokala föreningar från Kiruna i norr till södra Sverige.

– Det är fantastiskt. Det var inte helt accepterat att en kvinna reste själv, och att ta sig från Stockholm till Kiruna var inget man gjorde på en dag. Att sedan träda fram i en offentlig miljö för att tala för kvinnors sak mötte ännu mer motstånd.

Hur var synen på rösträttskvinnorna under den här tiden?

– De betraktades inte som riktiga kvinnor. Man pratade om maninnor, sa att de var fula, asexuella och troligen homosexuella. Man kan se likheter med det näthat som kvinnor som tar plats i offentligheten råkar ut för idag. Det är samma tankestruktur. Det finns verkligen historiska rötter.

Hur var det att vara med vid en inspelning för en sådan stor produktion?

– Jättespännande. Det var med många människor som alla hade sina tydliga roller och arbetsuppgifter och de var så proffsiga. Det var kul att se hur de jobbade, att de till exempel tog många omtagningar för att få rätt vinkel bildmässigt.