Hoppa till innehållet
Roine Wiklund
Roine Wiklund, historiker på Luleå tekniska universitet.

I media: Bilder som tummar på sanningen

Publicerad: 6 december 2013

Roine Viklund träffade Sveriges Radio på länets arkivcentrum Norrbottens minne för att titta på ”Suecia antiqua et hodierna”, latin för ”Det forna och nuvarande Sverige” – ett verk med 353 koppargraverade planscher som visar kyrkor, städer, slott, herresäten och historiska platser i stormaktstidens Sverige.

– Det här är ett nationalverk som var tänkt att visa hur stort, rikt och vackert Sverige var. Man ville försköna det så gott man kunde. Det var ett politiskt statement av stormaktstidens Sverige, säger Roine Viklund.

Suecia antiqua et hodierna utarbetades främst av arkitekten Erik Dahlbergh och för notan stod svenska staten. I verket finns en av de första avbildningarna av Luleå. På bilden kan man bland annat se ett storslaget stadshus som i verkligheten utgjordes av en två våningar hög, rödmålad träbyggnad.

– Det här rådhuset på halvön i Luleå ser ut att vara som en skyskrapa. Det visar på en kontext som är helt väsensskild från den vi befinner oss i idag när man ska föröka hålla sig till sanningen. I den här boken målar man upp en bild som inte alls stämmer med verkligheten, som är överdriven och pompös. Men det var inget problem för man hade ju ett uttalat syfte, man skulle framhäva och visa, förklarar Roine Viklund till SR.