Curt Persson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I media: Curt Persson om valet till sametinget

Publicerad: 19 maj 2017

Den 21 maj har knappt 9 000 röstberättigade samer möjlighet att rösta till sametinget. Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet är intervjuad i Fokus med anledning av valet.

Väljarna kan rösta på något av de nio samiska partierna, men inget av riksdagspartierna ställer upp. Norge har valt en annan väg, där de vanliga partierna även ställer upp i valet till sametinget.

– Fördelen med det är att de etablerade partierna har bättre kunskap om frågor som är viktiga för den samiska befolkningen. Nackdelen är att partierna gärna bromsar i frågor som blir besvärliga i Oslo, säger Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet och expert på samepolitik, säger Curt Persson, forskare i Historia vid Luleå tekniska universitet till tidningen Fokus.