Curt Persson
Curt Persson, forskare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I media: Förtryck mot tornedalingar ska kartläggas

Publicerad: 7 juni 2017

Nu startar Luleå tekniska universitet en förstudie om övergrepp genom tiderna mot tornedalingar och meänkielitalande.

Tillsammans med Svenska tornedalingarnas riksförbund, ungdomsförbundet Met nouret påbörjar Luleå tekniska universitet en förstudie finansierad av kulturdepartementet. Syftet är att få bättre kunskap, och att förståelsen ska kunna leda till försoning.

– Begreppet försoning är inte att likställa med förlåtelse. Det handlar om att acceptera att en sak har skett. Men i det läget vi är idag är det fortfarande grupper som förnekar att det har hänt, både från meänkielitalande och från ett regeringsperspektiv, säger Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universtet, till Norrländska Socialdemokraten.