Josefin Rönnbäck
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I media: Josefin Rönnbäck om kvinnokamp i historien

Publicerad: 9 mars 2017

De kvinnopolitiska kamperna har förändrats med tiden, medan vissa frågor är aktuella även i dag. Josefin Rönnbäck, universitetslektor på Luleå tekniska universitet medverkar i en artikel med nedslag i SvD:s nyhetsarkiv.

1919 är rösträttskampen vunnen för Sveriges kvinnor. Sex framträdande i rösträttskampen var bland annat doktor Karolina Widerström, Gulli Petrini och Anna Whitlock.

– Flera av de här rösträttskvinnorna var där i riksdagen. När beslutet gick igenom reste de sig upp på läktaren, och där finns det texter från motståndarna som tyckte det var himla löjligt, berättar Josefin Rönnbäck till Svenska dagbladet.

En lagstiftning som ger kvinnor rätt att göra abort fram till vecka 18 träder i kraft 1974 men även idag kommer diskussionen om veckor upp.

– Vilken vecka ska det handla om, borde vi förkorta tidsrymden? Så det är inte sådär alldeles givet i dag heller, säger Josefin Rönnbäck i artikeln.