Josefin Rönnbäck
Josefin Rönnbäck, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och aktuell i dagens avsnitt av tv-programmet Historieätarna. Foto: Lars Andersson

Luleåforskare i Historieätarna

Publicerad: 1 december 2014

Ikväll deltar Josefin Rönnbäck, historiker från Luleå tekniska universitet, i det populära tv-programmet Historieätarna på SVT. Kvällens avsnitt behandlar tiden för nationalromantiken (1900-1917).

Hur känns det nu när programmet ska sändas?

– Det känns ganska pirrigt och nervöst. Inte minst för att det tagit så lång tid sedan det spelades in, vilket var redan i augusti 2013.  Nu är känslan liksom ”vad var det jag sa egentligen?” så det ska bli spännande att se det färdiga resultatet. Sen känns det självklart som en fjäder i hatten att få vara med för mig personligen.

Hur kommer det sig att du är med i just avsnittet om nationalromantiken?

– Anledningen är nog min forskning om till exempel rösträttskvinnorna som använde sig av en sorts nationalistisk argumentation i sin kamp för politiska rättigheter.

Hur upplevde du själva inspelningen?

– Fram för allt tänkte jag på hur oerhört välplanerat allting var. Jag skulle kunna gissa att bara för min scen krävdes det två månaders heltidsjobb, och då tog själva intervjun bara en dryg timme. Allt var planerat in i minsta detalj.

Fick du testa att äta någonting tidstypiskt?

­–­ Nej tyvärr fick jag inte det. Från början var det planerat att jag och programledaren Lotta Lundgren skulle äta mat med ett hälsotema, som var vanligt på den tiden, men det hanns inte med. Så det var lite synd faktiskt.

Historieätarna får ibland kritik för att programmet skojar bort viktiga historiska ämnen – håller du med om den kritiken?

­– Till viss del. Programmet handlar trots allt om en popularisering av vår historia och att öka det historiska intresset. Just den ingången tycker jag är jättebra men programmet tappar ofta att det finns olika tolkningar och perspektiv. Ibland kanske roligheterna kommer på bekostnad av det seriösa tyvärr.

Josefin Rönnbäck

Rönnbäck, Josefin - Universitetslektor

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Rum: A319 - Luleå»