”Mina kurser kommer utvecklas”

Publicerad: 12 september 2018

Josefin Rönnbäck är universitetslektor i historia vid Luleå tekniska universitet. Hon besökte nyligen Anglia Ruskin University (ARU) i Chelmsford, som ligger strax utanför London.

Vad gjorde du under ditt lärarutbyte?

– Första veckan deltog jag i föreläsningar och seminarier tillsammans med studenter som gick lärarprogrammet. De läste en kurs som heter Comparative education system. Andra veckan föreläste jag och höll i ett antal seminarier som handlade om det svenska utbildningssystemet. Jag blev också ombedd att hålla en föreläsning för lärare och studenter om den svenska förskolan och dess betydelse för jämställdhet.

Vad tar du med dig från ditt utbyte?

– Jag blev mycket väl mottagen av lärarna och studenterna och blev snabbt ”en i gänget”. Det var intressant att se hur undervisningen var upplagd vid ARU. Det är mycket lärorikt att träffa kollegor i andra länder och utbyta erfarenheter.

– Jag lärde mig om det grekiska och brittiska skolsystemet. För mig blev skillnaderna i våra utbildningssystem oerhört tydliga och att vi tar saker för givna här i Sverige. Studenterna satt ibland som ”fågelholkar” när jag berättade om det svenska utbildningssystemet. Ibland kunde jag inte förstå deras frågor eftersom det handlade om självklarheter för mig. Det kommer jag ha stor nytta av i min undervisning på lärarprogrammet. Jag fick insikter om hur högre utbildning skiljer sig åt mellan olika länder, samtidigt som flera länder ställs inför samma utmaningar. Studenterna vid ARU betalade exempelvis avgifter för att studera där. Jag har fått med mig nya perspektiv och kunskaper.

Varför rekommenderar du andra att göra ett utbyte?

– Det är enkelt, man måste inte vara borta länge, det är stimulerande och man får kunskapspåfyllning. Jag är fullständigt övertygad om att mina kurser kommer att bli bättre och mer intressanta för studenterna här vid LTU.