Hoppa till innehållet
Carina Bennerhag
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Opponenten: Få förunnat att göra sådana fynd

Publicerad: 25 augusti 2023

”Du har gjort fynd som de flesta arkeologer inte får uppleva under ett helt yrkesliv – nu handlar det bara om att rama in dessa så bra som möjligt.” Det var opponentens budskap på slutseminariet för doktoranden Carina Bennerhag på LTU Historia, som arbetar med en teknikhistorisk avhandling om forntida järnframställning i norra Fennoskandinavien.

Avhandlingen visar att jägare och samlare  utvecklade tekniker för att framställa järn i norra Fennoskandinavien för över 2 000 år sedan – långt tidigare än vad forskarvärlden hittills hållit för sant. Opponenten Eva Svensson, professor i Miljövetenskap vid Karlstads universitet, menade att det här gör fynden iögonfallande.

Med detta som utgångspunkt diskuterade opponenten hur avhandlingen skulle kunna lyfta fram fynden på ett så bra sätt som möjligt. Det hela utmynnade i en intressant diskussion mellan opponent och respondent – om bland annat vad den sociala kontexten bör spela för roll i arkeologisk forskning och vad som gör en avhandlingstitel intresseväckande.

Carina Bennerhag går upp för disputation den tionde november 2023.