Hoppa till innehållet

”Designspråket är universellt”

Publicerad: 22 november 2018

Studenter och lärare på designprogrammen vid Luleå tekniska universitet har under en vecka haft besök av Tim Cox, biträdande professor i grafisk design vid Johnson & Wales University i Providence, USA.

– Det är min första resa till Sverige och det har varit fantastiskt. Jag har haft en väldigt bra vecka på Luleå tekniska universitet, alla har varit välkomnande och öppna. Det är också häftigt att se att design är i princip densamma oavsett om du är i Sverige eller USA, säger Tim Cox som är biträdande professor i grafisk design vid Johnson & Wales University i Providence, USA, som fortsätter med att berätta om sitt besök.

– Jag har undervisat och hjälpt studenter med bland annat design av logor samt med deras individuella portfolios och projekt. Det har varit väldigt roligt och under mina 15 år som lärare är det första gången jag undervisar på ett annat universitet.

Nästa steg i lärarutbytet blir att arbeta i gemensamma projekt där svenska och amerikanska studenter samt lärare får arbeta tillsammans på distans. Tim Cox tror att det blir lärorikt för dem att arbeta med personer från en annan kultur och se hur de kan enas kring gemensamma lösningar. Han tror också att de båda universiteten har mycket att lära av varandra när det gäller design.

– Luleå tekniska universitet har ett relativt nytt program i grafisk design medan programmet i teknisk design är väletablerat. På mitt universitet är det tvärtom, vi har ett äldre program på grafisk design och ett relativt nytt program på industriell design. Jag skulle väldigt gärna se att våra lärare och studenter på industriell design kommer över till Luleå och se vad som händer här.

Besöket ingår i det lärarutbyte som Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle har med ett antal universitet i USA och som koordineras av Roine Viklund, universitetslektor och ämnesansvarig i historia vid Luleå tekniska universitet.

Taggar