Hoppa till innehållet
Fotograf: Malin Lindberg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Genus i IKT-forskningsorganisationer

Publicerad: 6 november 2009

Projektet "Ett genusperspektiv på IKT-forskningsorganisationer och processer i förändring" studerar en grupp av närstående forskningsorganisationer inom IKT-området: två forskningsinstitut (SICS och Interactive Institute) och två Excellence Centers (Mobile Life och Center för Networked Systems). Projektet finansieras av VINNOVA.

Projektet närmar sig problemet från tre olika håll: bottom-up genom återkommande kartläggningar etc.; top-down genom att samla personer i ledande positioner i en utbildningsprocess i genus och jämställdhet; samt från ett genusvetenskapligt forskningsperspektiv genom ett "doing gender"-perspektiv på teknik och organisation. Det sistnämnda utgörs av Fredrik Sjögrens doktorandarbete vid LTU.

Förväntade resultat är: kunskap och medvetenhet om hur kön påverkar IKT-forskning; skapandet av en grund på chefsnivå för att genus och jämställdhet ska vara integrerade perspektiv i verksamheten; och i ett längre perspektiv en ökad numerisk jämställdhet och social hållbarhet.

Projektet finansieras av VINNOVA och pågår mellan 2008 och 2012. Forskningsarbetet kommer att fortsätta ytterligare ett år till 2013.

Fotograf: Ewa Gunnarsson

Doktorand

Fredrik Sjögren

0920-492429

fornamn.efternamn@ltu.se

Läs mer om