Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jämställd regional utveckling

Publicerad: 25 mars 2018

Luleå tekniska universitet studerar och stöttar praktiska processer för jämställd regional utveckling, med avstamp i tidigare forskning om könsmönster och jämställdhetsinsatser.

I Sverige bedrivs praktiska insatser för jämställd regional utveckling av kommuner, regioner, regering och andra samhällsaktörer. Det omfattar bland annat politiska strategier och konkreta åtgärder inom näringsliv, arbetsmarknad, utbildning och andra områden. Sveriges alla regioner har upprättat handlingsplaner för jämställd regional tillväxt och många kommuner har skrivit under den europeiska CEMR-deklarationen.

Luleå tekniska universitet bidrar med vetenskapligt kunskapsstöd i genomförandet av handlingsplanerna och deklarationen. Kunskapsstödet innebär att forskare och samhällsaktörer gemensamt utvecklar nya insikter om hur reell och hållbar förändring av rådande könsmönster kan uppnås, med avstamp i tidigare forskning. Det sker genom löpande analyser och dialoger om de erfarenheter som görs under processens gång.

Develoop  - jämställdhet och digitalisering för ökad konkurrenskraft

Luleå tekniska universitet bidrar med kunskapsstöd till projektet "Develoop jämställdhet och digitalisering för ökad konkurrenskraft" i syfte att öka projektets möjligheter att uppnå hållbara resultat. Genom kunskapsstödet tillvaratas lärdomar från tidigare forskning om könsmönster och jämställdhetsinsatser i projektets planering, genomförande och uppföljning.

Develoop syftar till att stötta små och medelstora företag i Norrbotten att använda jämställdhet och mångfald som hävstång i sitt innovations- och utvecklingsarbete. Projektet drivs av Region Norrbotten 2019-2022 med delfinansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det genomförs i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten, Luleå tekniska universitet, Älvsbyns kommun, Strukturum i Jokkmokk AB, samt Arvidsjaurs kommun som associerad part.

Mer info om projektet finns här

 

På väg mot jämställda och attraktiva kommuner

Luleå tekniska universitet bidrar med kunskapsstöd till Norrbottens Kommuners utvecklingsarbete ”På väg mot jämställda och attraktiva kommuner” som drivs 2018-2021. Kunskapsstödet syftar till att tillvarata lärdomar från tidigare forskning om könsmönster och jämställdhetsinsatser.

I utvecklingsarbetet genomförs aktiviteter och insatser som ska konkretisera den europeiska deklarationen för jämställdhet i regionens kommuner. Fokus ligger på att pröva nya arbetssätt och skapa långsiktiga processer för jämställdhetsinsatser, med avstamp i tidigare kunskaper och erfarenheter.

Utvecklingsarbetet drivs i samarbete med fem kommuner i Norrbotten - Övertorneå, Kalix, Haparanda, Jokkmokk och Gällivare - och delfinansieras av Region Norrbotten.

Mer info om utvecklingsarbetet finns här

Kontakt

Malin Lindberg, professor vid Luleå tekniska universitet

EU logotyp 1.jpg