Hoppa till innehållet
DSC_2606.JPG
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jämställdhet i kommuner och regioner

Publicerad: 25 mars 2018

Luleå tekniska universitet studerar och stöttar insatser för jämställd utveckling i kommuner och regioner, med avstamp i tidigare forskning.

I Sverige drivs insatser för jämställd regional utveckling av kommuner, regioner, regering och andra samhällsaktörer. Det omfattar bland annat politiska strategier och konkreta åtgärder inom näringsliv, arbetsmarknad, utbildning och andra områden. Sveriges alla regioner har upprättat handlingsplaner för jämställd regional tillväxt och många kommuner har skrivit under den europeiska CEMR-deklarationen.

Luleå tekniska universitet bidrar med vetenskapligt kunskapsstöd i genomförandet av regionala och lokala jämställdhetsinsatser. Kunskapsstödet innebär att forskare och samhällsaktörer gemensamt utvecklar nya insikter om hur ojämställda mönster kan förstås och förändras, med avstamp i tidigare forskning.

Develoop

Luleå tekniska universitet bidrar med kunskapsstöd till projektet "Develoop - jämställdhet och digitalisering för ökad konkurrenskraft" i syfte att öka projektets möjligheter att uppnå hållbara resultat. Genom kunskapsstödet tillvaratas lärdomar från tidigare forskning om jämställdhetsinsatser, social hållbarhet och social innovation i projektets planering, genomförande och uppföljning.

Develoop syftar till att stötta små och medelstora företag i Norrbotten att använda jämställdhet och mångfald som hävstång i sitt innovations- och utvecklingsarbete. Projektet drivs av Region Norrbotten 2019-2022 med delfinansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det genomförs i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten, Luleå tekniska universitet, Älvsbyns kommun, Strukturum i Jokkmokk AB, samt Arvidsjaurs kommun som associerad part.

Projektets info och resultat finns via denna länk.

Jämställda kommuner i norr

Luleå tekniska universitet bidrar med kunskapsstöd till Norrbottens Kommuners utvecklingsarbete ”På väg mot jämställda och attraktiva kommuner” som drivs 2018-2021. Kunskapsstödet syftar till att tillvarata lärdomar från tidigare forskning om könsmönster och jämställdhetsinsatser i organisationer och samhälle.

I utvecklingsarbetet genomförs aktiviteter och insatser som ska konkretisera den europeiska deklarationen för jämställdhet i regionens kommuner. Fokus ligger på att pröva nya arbetssätt och skapa långsiktiga processer för jämställdhetsinsatser, med avstamp i tidigare kunskaper och erfarenheter. Det drivs i samarbete med fem kommuner i Norrbotten - Övertorneå, Kalix, Haparanda, Jokkmokk och Gällivare - och delfinansieras av Region Norrbotten.

Projektets info och resultat finns via denna länk.

Kontakt

Malin Lindberg, professor i genus och teknik

Eugenia Segerstedt, biträdande lektor i arbetsvetenskap

ERUF