Hoppa till innehållet

Förvaringsmöbeln FJÄLL fick första pris

Publicerad: 3 maj 2017

Elisabeth Ulander, tidigare student på civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet, vann första pris i tävlingen TreCe Storing Award med sitt examensarbete FJÄLL. Den modulbaserade förvaringsmöbeln för kontor och offentlig miljö finns snart på marknaden.

– Att en egendesignad produkt ska tillverkas och säljas på marknaden har länge varit en dröm, men att den skulle gå i uppfyllelse så här snart efter avslutad utbildning trodde jag inte. Det känns verkligen jättehäftigt, säger Elisabeth Ulander som tog examen 2016 och idag arbetar som designingenjör på teknikkonsultföretaget Rejlers i Luleå.

Hård konkurrens bland formgivarna

Efter juryns utlåtande och folkets röstning stod det klart att förvaringsmöbeln FJÄLL vunnit tävlingen som ger unga formgivare chansen att förverkliga en idé inom förvaringslösningar. Enligt juryn håller Elisabeth Ulanders produkt hög funktionalitet och är estetiskt tilltalande med materialval som leder tankarna till Norden.

– Att ha vunnit tävlingen känns som en stor merit, inte minst med den konkurrens jag hade av duktiga formgivare från andra kända designhögskolor runt om i Sverige. Jag vill jobba mer med den här typen av produktutveckling framöver då det är något jag brinner för och tycker är otroligt roligt, säger hon.

Utgick från användarna

Elisabeth Ulander säger att utbildningen i teknisk design vid Luleå tekniska universitet har gett henne viktiga kunskaper i att utveckla produkter. Under examensarbetet där hon tog fram möbeln FJÄLL fick hon användning av verktyg och metoder för att involvera användaren, illustrera och utveckla idéer, formge, göra prototyper och konstruera, men hon fick också kunskap kring material och tillverkningsmetoder.

– Allt detta och mycket mer fanns inom ramarna för den användarcentrerade designprocess som jag utgick ifrån under mitt examensarbete. Jag jobbade mycket med händerna under utvecklingsfasen, dels vid formgivningen som byggde på tvådimensionella former, men också genom prototypande som gav fördjupad förståelse för form och storlek, något som inte framgick i CAD-modellerna. Jag passade även på att fördjupa mig inom bland annat estetik, trender och hur människan påverkas av produkter, säger hon.

Nu pågår ett utvecklingsarbete av FJÄLL för att den ska anpassas för tillverkning.

– Jag förbättrar vissa delar för att produkten ska passa offentlig miljö, eftersom den till en början utvecklats mot hemmiljö. Prototyper ska tas fram i omgångar under året och kommer att ställas ut på mässan Furniture and Light Fair 2018 i Stockholm. Efter det är FJÄLL förhoppningsvis redo för marknaden, säger Elisabeth Ulander.