Hoppa till innehållet

LTU stöttar utveckling av designlabb

Publicerad: 9 januari 2013

Avdelningen för innovation och design vid Luleå tekniska universitet får en miljon kronor av LTU:s labbfond för att utöka sin verksamhet med en 3D-skrivare som kan producera modeller av vax samt en vakuumgjutningsutrustning.

Universitetets labbfond ska leda till utveckling och förnyelse av verksamheten, vilket stärker LTU:s forskningsmiljö och gör den attraktiv. Avdelningen för innovation och design har sedan tidigare en 3D-printer som skriver ut i gips och plast, men en vaxprinter kompletterar den befintliga utrustningen på ett viktigt sätt i och med att maskinen kan leverera produkter med större detaljrikedom.

– Den ger oss möjlighet att skapa en ännu bättre slutfinish på produkterna, säger Anders Håkansson, som bland annat undervisar i kurser inom avancerad 3D-modellering, prototypframställning och produktdesign vid LTU.

Ett verktyg i designprocessen

En 3D-skrivare baseras på tekniken rapid prototyping. Det är en teknik för att snabbt och enkelt tillverka en prototyp. Tekniken bygger på att 3D-skrivaren bygger upp en fysisk modell lager för lager, med en tredimensionell CAD modell som underlag.

Rapid prototyping är en viktig del i designprocessen och är ett kostnadseffektivit sätt att producera komplexa former i endast ett exemplar. Den fysiska 3D-modellen hjälper designern att få en känsla för produktens storlek, färg och form.

Den nya vaxprintern och vacuumgjutningsutrustningen som ska köpas in kompletterar varandra och kan kombineras på ett bra sätt. Vacuumgjutning kommer in vid designprocessens slutskede och handlar om att skapa en plastprototyp som är så nära den slutgiltiga produkten som möjligt.

– Vakuumgjutning används för att ta fram detaljer i det slutgiltiga materialet, mer lik den färdiga produkten. Tekniken lämpar sig väldigt bra för att tillverka korta serier, avslutar Anders Håkansson.