Åsa Wikberg-Nilsson och Jörgen Normark
Åsa Wikberg-Nilsson och Jörgen Normark är två av forskarna från Luleå tekniska universitet som är med i projektet Be Change. Foto: Åsa Stubbfält Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Design för en hållbar framtid

Publicerad: 22 januari 2020

Forskare i industriell design vid Luleå tekniska universitet håller på att utveckla en digital tjänst som ska motivera människor till att göra klimatsmarta val i vardagen.

– Det ska bli en slags onlinekurs i klimatpåverkan. Syftet är att man ska förstå hur man själv påverkar klimatet genom hur man lever och att man ska jobba med sin egen motivation till att leva mer klimatsmart. Man kan sätta upp sin egen profil där man lägger in hur man bor och vad man har för vanor kring till exempel resor, mat och konsumtion. Utifrån det får man veta hur mycket koldioxidutsläpp man producerar varje dag och vad man kan göra för att minska dem, säger Åsa Wikberg-Nilsson, projektledare och professor i industriell design vid Luleå tekniska universitet.

Projektet är ett samarbete med företaget Be Change som jobbar med ett utbildningskoncept där man får både kunskap och motivation för att minska sin klimatpåverkan utan att sänka sin livskvalitet. Från Luleå tekniska universitet medverkar också Anders Warell, professor i industriell design, och Jörgen Normark, universitetslektor i industriell design.

– Jag tycker att det är enormt viktigt att börja tänka på det vi gör i vardagen och hur det påverkar klimatet. Vi måste förändra hur vi lever idag, det är inte hållbart. Det här är ett projekt som ligger helt rätt i tiden. Design är ett av de mest kraftfulla verktygen vi har för att förändra samhället. Allt vi har runt omkring oss är designat. Om vi kan använda det på rätt sätt kan vi åstadkomma en mer hållbar framtid, säger Åsa Wikberg-Nilsson.

Projektet, som också heter Be Change, startade i augusti och pågår till mars. Forskarna utvecklar den digitala tjänsten tillsammans med en designbyrå.

Jörgen Normark

Normark, Jörgen - Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Industriell design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Anders Warell